Tko ne govori istinu i radi protivno interesima Hrvata u BiH?

Vijesti 13. lip 202121:25 10 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/Patrik Macek/PIXSELL

Spor oko NATO samita na koji u ponedjeljak s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem neće ići ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman dobio je novu dimenziju. Milanović kaže da mu je sporna predložena deklaracija u kojoj se u dijelu o BiH ne navodi konstitutivnost tri naroda i Daytonski sporazum te da je očekivao pomoć Vlade. Najavljuje da takvu deklaraciju neće potpisati, a šef hrvatske diplomacije uzvraća da ništa od toga nije točno.

Predsjednik Milanović misli da se Vlada trebala aktivnije uključiti jer, tvrdi, na samitu NATO-a će se raditi protivno interesima Hrvata u BiH.

“Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji spomene Daytonski ugovor i tri konstitutivna naroda. kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva. U Zagreb se ne mislim vratiti s time. Nećemo dati suglasnost na deklaraciju, to otvoreno sada govorim jer nas se tretira kao sitan kusur”, rekao je Milanović.

VEZANE VIJESTI

Ministar vanjskih poslova Radman takve navode odbacuje. “Mi konstantno sadržajno, afirmativno radimo upravo na zaštiti položaja hrvatskog naroda u BiH, a gospodin Milanović ne govori istinu kada to kaže i on nije bio informiran, govori kako bi preuzeo sve poslove i ušao u prostor vidjevši da njegov angažman nije dovoljan prepisuje sve što smo učinili, nezasluženo s njegove strane”, rekao je pak Grlić Radman.

“Mislite da netko zna tko je Grlić Radman?”

Predsjednik ne popušta i optužuje Vladu da ga ignoriraju po ovom pitanju. Kaže da su komunicirali o samitu i da se to priprema duže vrijeme.

“Tjedan dana, hrvatski ambasador ne šljivi nas ni pet posto, došlo je do razine predsjednika država, to samo pokazuje dokle smo otišli i kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći”, kazao je Milanović.

Tko govori istinu? “Pa predsjednik Milanović ne govori istinu, imamo sve podatke, kompletnu dokumentaciju, ali ne dolazimo na Zrinjevac i stavljamo 20 centimetara podija da bi ljudima govorili što mi činimo”, ističe Grlić Radman.

A predsjedniku u Bruxellesu ministar vanjskih poslova neće nedostajati. “Nije nezgodno, to nitko neće primijetiti, mislite da netko zna tko je Grlić Radman? Ali bilo bi u redu da je tamo, ali on zdvaja nad sudbinom Hrvata u komunizmu”.

Grlić Radman odgovara da uz ovakvog predsjednika on ne želi biti: S obzirom na nepredvidljivost izjava, ja to ne mogu znati, odlučio sam ne ići i premijer se s time usuglasio i imajući u vidu činjenicu da sam ministarski sastanak odradio i čekam naredni, na NATO samita se neće dogoditi ništa spektakularno.

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kaže da je na samitima NATO-a i otvaranju Opće skupštine UN-a uvijek bila uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je to red.

“To je ja mislim više u okviru kontinuiranog sukoba koji se podgrijava između predsjednika i Vlade i koji ja čak ne uzimam previše za ozbiljno, ali koji se, kada se prenosi na međunarodniu scenu, onda nije dobro, to nije dobro po mom mišljenju”, rekla je Pusić za N1.

NATO samit očito je još jedan u nizu frontova koji su otvoreni između dva brda. Tko je govorio istinu, a tko nije saznat ćemo kada se objavi tekst završne deklaracije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare