Vilim Ribić: Mojih 150.000 eura su ušteđena sredstva za 30 godina rada

Vijesti 19. velj 202112:39 > 15:15 9 komentara
N1

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić odgovarao je na N1 na pitanja o tvrdnje nekih medija da posjeduje "vilu".

Ipak, voditeljica ga je prvo pitala je li se cijepio protiv covida-19.

“Ja se nisam cijepio. Imam dijabetes, u rizičnoj sam skupini, ali čekam da me pozove liječnica opće prakse”, odgovorio je.

Voditeljica ga je pitala potom, ta navodna “vila” u kojoj stanuje, je li ona doista vrijedna skoro 3 milijuna kuna i je li doista zavedena kao “oranica”?

“Ja bih vas molio, medije, da nastave s time, da mi podignu vrijednost (nekretnine). Ako mi netko nađe kupca za 3 milijuna kuna, neka mi javi”, odgovorio je Ribić i dalje objasnio kako je došao do dotične nekretnine. Rekao je da je to, kad je kupio, bila roh bau kuća:

“Ja sam to platio 90.000 eura, roh bau kuću, što uvijek uključuje i zemljište.”

“Nevjerojatna mi je sreća da sam uzeo kredit Zagrebačke banke, jer da nisam, nikome ne bih mogao dokazati kolike su bile cijene roh bau kuća (u to vrijeme). Dakle, to nije vila”, konstatirao je Ribić, “već je to kuća s 90 kvadrata stambene iskoristive površine i 108 kvadrata u podrumu koji nije stambeno iskoristiv.”

Potom je pokazao  elaborat banke i navedenu cijenu ovlaštenog sudskog vještaka koji je kuću sa zemljištem procijenio na 92.400 eura. Nekretninu je kupio 2014., rekao je, a procjena je bila u lipnju 2015.:

“Razlika je 2000 eura. Sad mi recite, mediji su rekli da sam platio upola niže od stvarne cijene. Jasno sam napisao, ispalo me je 180.000 eura, unutarnje uređenje, uređenje dvorišta. To sam u roku od četiri godine od kupnje polako uređivao, sređivao i 2020. dovršio.”

“Zajedno s kućom, sve skupa me je koštalo 180.000 eura. Procjenjitelji kažu da je vrijednost kuće sada 200 do 250 tisuća eura”, rekao je i konstatirao i to da Gornje Vrapče, gdje mu se kuća nalazi, nije elitna lokacija.

“Kuću sam kupio od firme koja nikad nije poslovala sa sindikatom. Vlasnik nikada nije poslovao sa sindikatom”, demantirao je i taj dio.

“Kune iz tog sindikata nisam otuđio!”, ustvrdio je za sve godine svog rada, jer “inače ne bi mogao opstati” pod udarcima.

“150.000 eura su ušteđena sredstva za 30 godina rada”, kazao je dalje na temu svoje štednje, “cijele dane provodim u sindikatu, nemam djece, imam plaću u rangu državnog tajnika, što sam trebao raditi?”

“Sa 60 godina sam stekao prvu imovinu u svom životu. Zbog toga sam razapet na medijski križ”, protumačio je sadašnje napade.

Na konstataciju da je prvi na braniku plaća u javnom sektoru koji je u Hrvatskoj očito neodrživ, kazao je da se sindikaliste ne percipira kad javno govore da je javni sektor neefikasan, a pravosuđe u lošem stanju. Rekao je da je izjavljivao, da su ranijih godina izlazili naslovi poput: “Ribić: Neradnici nemaju što raditi u javnom sektoru!”

“Reforma javnog sektora je važna”, ponovio je i dodao: “Znate li što je najvažnije? Reforma javnih poduzeća! Tu se privatni sektor lijepi na politiku.”

Kao primjer je naveo Dragana Kovačevića. Što se sindikalnih predsjednika tiče, kazao je:

“Prvo imamo da se dugi niz godina održavamo s lijepim, velikim plaćama, kao da mi sami sebe instaliramo, kao da nas nikad nitko ne bira.”

A onda je dodao:

“Deset sati sam dnevno provodio u Ministarstvu uprave kad se radila reforma sustava plaća 2007. Znate li što se s tim dogodilo? Završilo je u ladici. Nemojte mene pitati zašto se to dogodilo. Pitajte politiku!”

Konačno, kako je riječ o sindikatu znanosti i visokog obrazovanja, Ribić je komentirao i najnoviji niz situacija oko rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa:

“Vi znate kakve smo mi bitke vodili protiv rektora Borasa od početka.”

Konstatirao je da je njegov sindikat od prvog trenutka govorio o Borasu i branio, primjerice, Filozofski fakultet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare