Todorić nam otkrio zašto ipak ne ide na izbore: “Ograničili su mi kretanje, a dijelom sam i sam kriv”

Vijesti 27. ožu 202416:53 0 komentara
Sanjin Strukic / PIXSELL

Ne posve neočekivano odjeknula je vijest da je Ivica Todorić sa svojom političkom strankom Zajedno Hrvatska odustao od izlaska na parlamentarne izbore.

Za RTL Direkt Todorić je u utorak navečer kratko izjavio da ne ide na izbore jer se “nije stigao pripremiti”. Potvrdio je to danas i za N1info te nam nešto opširnije objasnio razloge odustanka od izborne utrke.

“Čitav je niz razloga, a jedan od osnovnih je to što sam pri kraju sa svojim aktivnostima koje traju već nekoliko godina. Politika bi mi u tom smislu mogla donijeti više rizika nego pozitivnog, a ja želim sam izvojevati tu pobjedu”, kazao nam je Todorić misleći pod “aktivnostima” na sudske procese u slučaju Agrokor koji još traju.

“Prekasno sam osnovao stranku”

Kaže da bi ga u predizbornoj kampanji sputavalo i to što mu je ograničeno kretanje.

“Meni nikako ne odobravaju kretanje osim u Zagrebu. Meni je ograničeno kretanje izvan Zagreba”, dodao je.

Podsjetimo, nakon što ga je u studenome 2018. Velika Britanija izručila Hrvatskoj kao suoptuženoga u slučaju Agrokor, Todorić je platio jamčevinu da bi se mogao braniti sa slobode, ali mu je kretanje otada ograničeno samo na područje prebivališta, odnosno Grada Zagreba.

Priznao nam je da je i sam djelomice kriv za odustajanje od izborne utrke.

“Prekasno sam osnovao stranku, ali i oni (Ministarstvo pravosuđa i uprave, nap.a.) su odugovlačili s registriranjem”, kazao nam je.

“Ostajem u politici. I stranka isto”

Osnivačka skupština stranke Zajedno Hrvatska održana je 24. veljače, a u Registar političkih stranaka upisana je dva tjedna kasnije, 11. ožujka, četiri dana prije nego što je predsjednik Republike donio odluku da izbori budu održani 17. travnja. Tako se Todorić vjerojatno našao u stisci s rokovima budući da je trebalo okupiti članstvo i naći kandidate za izborne liste.

Na pitanje znači li to da definitivno odustaje od političkog angažmana, Todorić nam je odgovorio da je on “cijelo vrijeme u politici”.

“Ja na ove izbore neću ići aktivno, ali i dalje apsolutno ostajem u politici. I stranka ide dalje”, kazao je.

Najavljivao da će sam srušiti HDZ

Prije odluke da ne ide na parlamentarne izbore, Todorić je samouvjereno najavljivao pohod na vlast. U studenome prošle godine u intervjuu za N1 je najavio svoj politički angažman i ambiciju da postane premijer. Tada je izjavio da je prema nekim anketama Andrej Plenković na 18 posto, a on na 80 posto podrške. Lani u proljeće poručio je, pak, da je u stanju “sam srušiti HDZ” i “izvući Hrvatsku iz ralja korupcije i kriminala”.

Nedugo nakon osnutka stranke, poručio je i da će predvoditi njenu listu u 1. izbornoj jedinici kako bi se mogao sučeliti s Plenkovićem. Spomenuo je tada kako je u samo četiri dana nakon osnutka stranci Zajedno Hrvatska pristupilo 2000 ljudi.

Kampanju vodio samo na Facebooku

No, nekoliko tjedana nakon osnivačke skupštine stranke, iz jedinog njenog javno dostupnog izvora, službene web stranice, bilo je jasno da se u toj stranci ništa ne dešava. Statut i program bili su ondje objavljeni, ali u rubrici Predsjedništvo stranke jedino je bio naveden Todorić kao predsjednik. U rubrici Novosti i nakon više od mjesec dana jedina vijest bila je ona o održanoj osnivačkoj skupštini.

U međuvremenu Todorić je kampanju vodio na zidu svoga Facebook profila, pišući objave u kojima je optuživao Plenkovića za izdaju nacionalnih interesa i nazivao ga “liferantom” koji je “sa svojom bandom opljačkao Agrokor i Inu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!