Poskupljuje voda u Zagrebu

Vijesti 17. sij 202312:13 0 komentara
N1

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u pratnji ravnateljice Mirjane Jermol, obišao je školu u kojoj su završeni radovi na cjelovitoj obnovi. Završetkom obnove OŠ Petra Zrinskog obnovljene su sve potresom oštećene osnovne škole u gradu Zagrebu. Riječ je o šestom cjelovito obnovljenom školskom objektu, te devetoj školi koja je otvorena u proteklih godinu dana. Nakon otvaranja, gradonačelnik je odgovarao na pitanja novinara.

Na zajedničkoj press konferenciji predsjednik Skupštine je rekao da će se zalagati i za energanu.

“On je to spomenuo u jednom trenutku da se treba razmatrati kao opciju sa skupštinskim zastupnicima i o tome treba razgovarati jer to su projekti koji traju duže od četiri godine i u slučaju promjene vlasti važno je imati konsenzus oko ovakvih projekata. Osobno sam skeptičan prema tom rješenju, ali Gradska skupština donosi odluku”, rekao je Tomašević.

Hoće li biti InMusica?

“Organizatori to trebaju reći, mi cijelo vrijeme razgovaramo kako možemo pomoći da bi se InMusic nastavio. Zapelo je naravno u financijama kao i uvijek”, rekao je.

Prije nekoliko mjeseci raskinuti su ugovori o oglašavanju na ZET-ovim autobusima, očekujete li sada tužbe od tvrtke koja se oglašavala? “ZET je raskinuo ugovor jer je Grad Zagreb uskratio suglasnost i pri tome stojim, ali ne mogu spekulirati što će napraviti privatna firma. Radi se oko pet milijuna kuna prihoda godišnje od tih reklama, a Grad financira ZET s milijardu kuna jer ZET od prodaje karata zarađuje 300 milijuna kuna. Uostalom, bilo je više argumenata za to, žalili su se i putnici…”, rekao je Tomašević pa oštro nastavio: “Prijetnje kaznenim prijavama neće me pokolebati, ja te prijetnje primam svakodnevno, svaka tvrtka ima pravo zaštititi svoj interes na sudu, a čujem da se planira i uložiti neke novce u kampanju koja će blatiti gradsku vlast: Neka, samo dajte!”

Pitali su novinari Tomaševića i o stanju na Sljemenu te hoće li biti otvorene staze za građanstvo za skijanje te što će biti sa Snježnom kraljicom. “Rekreativna sezona ovisi o stanju snijega, a o tome odlučuje Ustanova upravljanje sportskim objektima. Što se tiče Snježne kraljice, grad financira samo nekoliko posto tako da i bez tog postotka natjecanje se može nastaviti, ali klimatski uvjeti su takvi da je upitna održivost nastavka te utrke i skijanja”, odgovorio je.

Kakvo je stanje s obnovom u staroj gradskoj jezgri? “Program cjelovite obnove je na javnoj raspravi i toliko je ključan da ga i ja kao gradonačelnik mogu usvojiti. S druge strane, jesam ja na vlasti na Baniji?”, uputio je protupitanje te komentirao novog ministra graditeljstva Branka Bačića. “Ovo mi je već treći ministar, a gradonačelnik sam godinu i pol, no imat ćemo sastanak kada ga izglasaju. Naš saborski klub također je iznio 10 prijedloga kako ubrzati obnovu i u tom smislu pozdravljam ideju centralizacije obnove na koju upozoravamo cijelo vrijeme da je nužna, no dobro, bolje ikad nego nikad”, zaključio je Tomašević.

Nezaobilazno je bilo pitanje o poskupljenjima na koja je ukazao zastupnik Ivica Lovrić. “Ivica Lovrić kao i obično nema pojma i govori napamet”, kratko je odgovorio.

Što će biti s poskupljenjem vode koje je najavljivano?

“Inflacijom se povećavaju svi materijalni troškovi u gradu i potreba radnika da dobiju veće plaće jer je i njima skuplje. Što se tiče vode, Zagreb ima jedinstvenu situaciju u Hrvatskoj. Samo prošli tjedan smo imali dva pucanja magistralnog cjevovoda. To je neizdrživa situacija. S obzirom na to da je Vlada odgodila uredbu, nećemo ići na poskupljenje od 20 posto, nego 15 posto jer su i dalje potrebna sredstva za obnovu infrastrukture i nema druge opcije jer vodoopskrbna poduzeća moraju biti samoodrživa, 30 posto ćemo financirati iz poskupljenja, a 70 posto ćemo povući iz EU fondova, zato je poskupljenje jedini način. Što se tiče prijedloga HSLS-a da se uzme kredit, pa krediti su već uzeti, a kako ćete i vraćati taj kredit ako ne povećate prihode?”, odgovorio je gradonačelnik, prenosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!