Tomašević se oglasio o previranjima u Dinamu, a dotaknuo se i stadiona

Vijesti 20. pro 202217:29 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je obišao radove vrijedne 121 milijun kuna na obnovi u potresu stradaloj Osnovnoj školi "Petar Zrinski" u Krajiškoj ulici u koju će se 515 učenika koja su tri godine nastavu pohađali u pet škola, ponovno vratiti 9. siječnja. 

Tomašević je rekao da su radovi na cjelovitoj obnovi te škole koštali čak 121 milijun kuna. To je, iznos za koji se mogla izgraditi nova škola i još bi novca ostalo, no škola se, kaže, nalazi unutar zaštićene cjeline. Škola, istaknuo je, može izdržati jače potrese, a i energetski je obnovljena te je dobila novu opremu.

Ravnateljica škole Mirjana Jermol je rekla da sada imaju “novu školu u staroj košuljici”.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da će OŠ “Petar Zrinski” biti četvrta cjelovito obnovljena škola, a obnovljen je i učenički dom u Gajevoj ulici.

Ukupno je obnovljeno osam škola za što je Grad izdvojio 600 milijuna kuna, iz Fonda solidarnosti EU povratio je 240 milijuna kuna, a nadaju se i povlačenju novca iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

VEZANA VIJEST

Koralet je rekao da se obnavlja i kazalište Gavella i Hrvatski prirodoslovni muzej, počela je i konstruktivna obnova Muzeja za umjetnost i obrt, a počet će i Umjetničkog paviljona te bolnice Sveti Duh.

Komentirajući nezadovoljstvo ministra zdravstva Vilija Beroša napretkom obnove bolnica i povlačenjem EU novca, Tomašević je rekao da se za bolnicu Sveti Duh radi projektna dokumentacija. Očekuje da će radovi u bolnicama u Rockfellerovoj i Kukuljevićevoj završiti do lipnja i do tada će se povući novac iz Fonda solidarnosti, a druge bolnice su puno kompleksnije i na kraju će vidjeti, što nije stvar samo Grada nego i države, koliko će biti povlačenja novca iz Fonda solidarnosti za bolnice.

O tome je li vrijeme za gradnju stadiona kad građani još uvijek žive u kontejnerima, gradonačelnik je rekao da Grad treba završavati obnovu javnih zgrada, a obnova privatnih zgrada je u nadležnosti države te da nije normalno da 20 godina imamo takav stadion koji nije natkriven i “gledatelji mogu dobiti upalu pluća”.

Suradnja sa SDP-om bolja, bit će još bolja nakon što se sporazum redefinira i potpiše

Tomašević je potvrdio da će se sutra održati sastanak zagrebačkog SDP-a i Možemo!, odnosno vladajuće većine u gradu, vezano za novi koalicijski sporazum.

“Imamo podlogu za taj tekst jer je taj koalicijski sporazum sklopljen odmah nakon izbora. Sad će doći do nekih izmjena, vidjet ćemo na sastanku detalje i tada bih volio to komentirati. Mislim da već sada se vidi iz suradnje u Gradskoj skupštini da je ona bolja i vjerujem da će biti još bolja nakon što se ovaj sporazum redefinira i potpiše”, poručio je Tomašević.

Tomašević: Želim se informirati o burnim događanjima u Dinamu

O dočeku hrvatske nogometne reprezentacije rekao je da su posao grada bile logističke stvari s kojima je zadovoljan te je zahvalio svim gradskim službama, napomenuvši da je Čistoća počistila Trg u manje od sat vremena. Istaknuo je da Zagreb može biti ponosan što je na dočeku bilo više od 100.000 ljudi, a nije bilo niti jednog većeg incidenta.

Tomašević je rekao da danas ima sastanak s predsjednikom GNK Dinama Mirkom Barišićem i Upravom Dinama na kojem se želi direktno informirati o “događanjima koja su burna”.

O mogućnosti da postavi prinudnu upravu, gradonačelnik je rekao da Grad može raditi samo ono što je u skladu sa zakonom, a vjeruje da je svima i na nacionalnoj razini u interesu da se sve raščisti u Dinamu s obzirom na pravomoćne presude vezane za izvlačenje novca.

“Mislim da su razgovori s predsjednikom Barišićem i Upravom Dinama dosad išli u dobrom smjeru, da su isto tako razgovori s Vladom išli u dobrom smjeru i s Hrvatskim nogometnim savezom”, kazao je.

Očekuje, dodaje, da se tako i nastavi.

“S naše strane postoji dobra volja, a ono na čemu ćemo inzistirati, budući da govorimo o zemljištu koje je vrijedno pola milijarde kuna u pretežitom vlasništvu Grada Zagreba, odnosno u vlasništvu Grada s nekim plombama vezanim za povrat imovine, da sve bude zakonito i transparentno. I u tom smislu očekujem da se stvari raščiste sljedećih dana i mjeseci”, istaknuo je Tomašević govoreći o rušenju postojećeg i gradnji novog stadiona u Maksimiru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!