Tomašević: Desničari šire mržnju protiv LGBT ljudi

Vijesti 10. lip 202317:07 0 komentara
N1

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u subotu, sudjelujući na 22. Povorci ponosa, kako gradska vlast želi da se cijela LGBT zajednica osjeća dobrodošlo u Zagrebu.

“Zagreb pride je ove godine posvećen prije svega trans osobama tako da i njima želimo dati podršku i želimo da cijela LGBT zajednica, da se sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu, da se osjećaju ravnopravno, da se ne osjećaju diskriminirano po bilo kojoj osnovi. To nam je jako bitno i na tome ćemo i dalje raditi”, rekao je Tomislav Tomašević uoči početka povorke koja se kreće središtem Zagreba, od Rooseveltovog trga do parka Ribnjak.

Podsjetio je kako su u izborni program napisali da će kao gradska uprava sudjelovati na Povorkama ponosa.

“Ne samo da sudjelujemo, nego i kao Grad dajemo logističku podršku da se organizira ovogodišnji Zagreb Pride”, poručio je Tomašević.

Potvrdno je odgovorio na pitanje može li se reći da je Zagreb bok uz bok s europskim gradovima po pitanju Pridea.

“Konačno je sjelo i to da na Pride, kao i u drugim europskim metropolama, dolaze gradonačelnici glavnih gradova. Vi znate da prije nas to nije bio slučaj”, dodao je Tomašević.

Organizatori Pridea naveli su da se govor mržnje širi u javnom, medijskom i političkom prostoru zbog čega se osjećaju neprihvaćeno, a zagrenački gradonačelnik je ustvrdio kako Pride zato i postoji.

“Da osvijesti da su LGBT osobe ovdje i da imaju prava koja im neki desni političari žele oduzeti, smanjiti i šire govor mržnje koji je vrlo neodgovoran, a kojeg nažalost i dalje možemo čuti”, rekao je Tomašević.

Ipak, smatra kako se s vremenom situacija mijenja na bolje.

“Iz Pridea u Pride, ovdje stalno vidimo hrpu mladih ljudi, nema incidenata već dugi niz godina. Mislim da na kraju Zagreb u tom smislu može biti ponosan kao grad koji doista prihvaća sve razlike i gdje se svi mogu osjećati dobrodošlo i ugodno”, poručio je Tomašević.

Grbin: Pogođena tema Pridea, borba za trans prava koja se gaze

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u subotu da kao i svake godine i ove sudjeluje u Povorci ponosa, zato što misli da treba pružiti podršku hodu za slobodu, jednakost, ravnopravnost, a pogotovo ove godine kada je tema tako pogođena, a to je borba za trans prava, koja se gaze.

“Hrvatski desničari su ovdje potpuno uhvatili svjetski trend i našli novu temu za mržnju i mrženje”, izjavio je novinarima Peđa Grbin.

Zagreb Pride je došao podržati i gradonačelnik kanadskog grada Kitchenera Berry Vrbanovic koji je podrijetlom iz Zagreba.

“Pride vikend je danas i u Kanadi. Drago mi je tu biti sa Zagrepčanima i kanadskim veleposlanstvom da proslavimo ovogodišnji Pride. Svejedno je gdje živite u svijetu, važno je da imamo ravnopravnost, inkluzivnost i ova proslava je prigoda da se cijeli grad okupi, proslavi Pride i da svaka osoba zna da je ljubav ljubav”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!