Tomaševićeva stručnjakinja za otpad: Radimo sve kako bismo zatvorili Jakuševec

Vijesti 04. pro 202319:11 1 komentar

Mještani Jakuševca prijete blokadom prometnica, posljednji odron u kojem je radnik Čistoće izgubio ruku im je bila ona posljednja kap. Nesnosan smrad, nesigurnost i, kako se čini, izostanak vizije gospodaranje otpadom nešto je što više ne mogu trpjeti. Iako ih gradonačelnik Tomislav Tomašević umiruje, trenutno mu ne vjeruju.

Kako će se postaviti gradska vlast i što se konkretno namjerava poduzeti, u N1 Dnevniku s Ninom Kljenak komentirala je Marina Ivandić, predsjednica Kluba gradskih zastupnika i zastupnica Možemo te članica Radne skupine za provedbu sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu.

“Građani imaju pravo biti nezadovoljni, imaju razloga za to, ali treba reći da neki dio prosvjednika, prosvjeduje otkako smo preuzeli upravljanje gradom. Imaju neke svoje interese i politički su motivirani. Treba znati da kad smo preuzeli upravljanje gradom, bilo je aktivno 36 svinjogojskih farmi, što je suprotno zakonom i grad je nešto morao poduzeti pa su i zato nezadovoljni”, izjavila je Ivandić i dodala:

“I sami smo nezadovoljni. Radimo sve što možemo kako bismo došli do trenutka zatvaranja Jakuševca. Poduzimamo sve u našoj moći, ali problem je složen pa trebamo dijalog sa svim nadležnima.”

N1

Što se uopće dogodilo nakon prvog odrona prije tri tjedna? Radnici tvrde da su upozoravali na probleme.

“Prije svega, odlagalištem Jakuševec, koje je u naravi gradilište, upravljaju privatne firme. To nije direktno u nadležnosti Grada, odnosno, Zagrebačkog holdinga. Kad se dogodi nešto ovako, pozove se Državni inspektorat i trebaju se provesti svi izvidi i činjenice, kako bi se utvrdilo tko je odgovoran. Ali i kako bi se sanirao problem”, objasnila je Ivandić.

Jakuševcem upravljaju četiri privatne firme, došlo je do odrona… Što radi Zagreb?

“Izašlo se na teren, provode se očevidi… Tad, kao ni sad, Zagreb neće postupati po svom nahođenju. Otpad će se ponovno na Jakuševcu odlagati otpad kad nadležne službe daju zeleno svjetlo. Neki dio izvješća Inspektorat nam je poslao, ali signal o odlaganju otpada na određeni dio još nismo dobili.”

Premijer Andrej Plenković je rekao da će pomoći Zagrebu jer ga voli. Počiva li ta pomoć na ljubavi ili postoji situacija nalaže suradnju države i lokalnih jedinica?

“Naravno, država postavlja okvir i strategijom gospodarenja otpada. Po njoj smo trebali do 2025. imati četiri centra, ali imamo samo dva. Mislim da je najvažnije reći da ovo dosad nije bilo dobro jer nismo uspjeli upotrijeviti europska sredstva. U međuvremenu su se pravila promijenila pa moramo i na taj vlak uskočiti.”

Gradonačelnik je bio svjestan problema Jakuševca i prije nego je postao gradonačelnik. Obećao je da će ga zatvoriti, no to prije kraja mandata ne može ispuniti.

“Lokacija je određena na Resniku. U međuvremenu se promijenilo da na jednom mjestu moraju biti sva postrojenja. Činimo sve kako bismo to ispunili, a radimo još jednu veliku stvar, na direktivi Onečiščivać plaća. Imamo mnogo mjera koje moramo provesti, a kruna je izgradnja infrastruktura. U sljedećem mandatu ćemo to svakako ispuniti, a u ovom moramo napraviti nacrt”, zaključila je Ivandić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare