Tomašević: Nije bilo nikakvog političkog kadroviranja

Vijesti 12. lis 202110:35 > 13:25
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u predvorju Gradske uprave održao je redovnu konferenciju za medije.

Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet na početku je izvijestio o obnovi i puknuću vodovoda na Selskoj ulici. “Grad je bio punopravni partner u kreaciji zakona koji donosi puno dobrih novina. U tom svjetlu napori koje poduzimamo, dobivaju puni smisao. Petorica gradskih službenika počela su pomagati ministarstvu u rješavanju zahtjeva.

Nakon puknuća voda na Selskoj cesti Vodoopskrba je otvorila komunikacijske kanale za građane. 87 predmeta prijavljeno je osiguravajućoj kući i počela su obeštećenja”, rekao je.

Tomašević je nakon njega izvijestio:

“Govorit ću o dvije teme – vezano za izradu proračuna za sljedeću godinu. S obzirom na zatečeno stanje gledamo kako aktivirati gradsku imovinu, prije svega poslovne prostore. Želimo da se bolje koristi, idemo s promjenama odluka, a za razliku od stanova koje kao gradska vlast ne mislimo prodavati, druga je stvar s poslovnim prostorima. Ima ih oko 2.000 i idemo u aktivaciju da se daju u zakup. Kad postoji interes, ideja je da se poslovni prostori kupe. Idemo s prodajom 25 poslovnih prostora u vrijednosti 22 milijuna kuna.

Druga tema su projekti s kojima krećemo, više o tome ćemo na Skupštini. To je solarizacija javnih zgrada, prijavljujemo se na norveške fondove za projekt solarizacije javnih zgrada, postavit ćemo panele na desetak objekata. Napravljena je analiza koje su najpogodnije zgrade za ovaj natječaj. Pripremljeni su i idejni projekti, ishođene su suglasnosti. Ovo je samo početak. Htjeli bismo pomoći i građanima koji su suvlasnici privatnih višestambenih zgrada.”

Dug i naslijeđe Holdinga

Na pitanje o nesnalaženju u kadroviranju i prijetnji ovrhama rekao je:

VEZANE VIJESTI

“Ono što smo naslijedili u Holdingu je otežana likvidnost i dug oko 5 milijardi kuna. Bilo je potrebno stabilizirati Holding, izabrali smo članove Uprave, Nadzornog odbora… Nije bilo dobre suradnje s Upravom i zato smo razriješili bivša dva člana Uprave. No, Holding normalno funkcionira. Što se tiče najava ovrha, službena informacija još nije došla. Sve je to očekivano za ovako veliku firmu. Što se tiče financijske strane, pod kontrolom je. Da je super, nije. Velik dio prihoda Holdinga ne dolazi od kupaca, nego direktno od Grada Zagreba. Obaveze se podmiruju redovno. Uspostavljen je kontakt s tvrtkama koje su najavile ovrhu.”

“S novim članovima Uprave postoji kontakt i prema svim dobavljačima mora biti komunikacija. Ne želim ni na koga ništa svaljivati”, dodao je.

O smjeni Vukovića i Samodola i njihovim objavama rekao je:

“Bila je loša suradnja, ne samo s nama, nego i s Nadzornim odborom i novim članovima Uprave koji su izabrani na javnom natječaju. Kad smo vidjeli da stvari ne funkcioniraju, da ih stara uprava ne uključuje u donošenje odluka, to je bio okidač za ovu situaciju. Ne miješam se u kadroviranje. Bivši gradonačelnik je imao odluku da se od njega traži suglasnost za svako zapošljavanje u Holdingu, o kojoj god se poziciji radi. Mi smo tu odluku ukinuli, Uprava je imala otvorene ruke da zapošljava bez suglasnosti.”

Dodao je kako žele jaki Nadzorni odbor te jaki nadzor u svim gradskim poduzećima, a kao Skupština žele biti informirani o svim ključnim odlukama.

Na pitanje jesu li se otvarali računi Holdinga i dogovarali sastanci mimo znanja dvojice članova Uprave, kazao je: “Ne znam ni kako bi Nadzorni odbor mogao uopće otvoriti račun Holdinga bez Uprave. Po mojim informacijama, naravno da ne. Za kakvo nas se političko kadroviranje optužuje? Nije ga bilo do te mjere da smo i za najniže pozicije maknuli suglasnost gradonačelnika. Gdje je to političko kadroviranje gdje smo nekome rekli da nekoga postavi? Situacija sa Srebrnjakom dokazuje da ne radimo tako.”

O Cezaru, Poliklinici…

Komentirajući Cezar rekao je: “Što se tiče besplatnih stvari, nije dobro da u situaciji gdje imamo otvorene postupke javne nabave, a imamo postupak za biootpad, da Grad ulazi u besplatne aranžmane s bilo kojim poduzećem jer bi to moglo kompromitirati postupak javne nabave.”

VEZANE VIJESTI

O navodima bivših članova uprave da su na sastancima bili prisutni i Dario Juričan te Sadra Benčić, Tomašević kaže kako o tome treba pitati njih. “Koliko sam shvatio oni su na taj sastanak otišli na molbu bivšeg predsjednika Uprave Vukovića, na njegovu molbu. Zašto su sve te stvari počele izlaziti van, to pitajte njih. Taj sastanak se dogodio nakon naše odluke kao Skupštine o razrješenju ta dva člana Uprave”, kazao je Tomašević.

Komentirajući današnji Vukovićev mail dodao je: “Niti sam bio na sastancima da bih mogao komentirati, a neću se ni spuštati na razinu da prepričavam što sam na nekom sastanku rekao. I dalje ne vidim koja je to nezakonita odluka donijeta.”

Na pitanje o izvidima policije u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Tomašević je rekao:

“Ne bih smio komentirati detalje jer je istraga u tijeku. Informiran sam u nedjelju o sumnji da se dokumentacija iznosila o čemu su svi obaviješteni. Nadležne institucije su obaviještene, istraga je u tijeku. Koliko znam, ako je došlo do iznošenja ili uništavanja dokumentacije, to je kazneno djelo i policija treba istražiti što se dogodilo.”

“Nakon razrješenja Upravnog vijeća Poliklinike pokrenut je interni nadzor provjere financijskog poslovanja. U zdravstveni nadzor ne možemo ulaziti. Imam informaciju da je zdravstveni nadzor počeo danas”, dodao je.

Na pitanje kako nisu znali za ovrhe, rekao je: “Informacije o ovrsi još nismo ni dobili. Svaka privatna firma može pokrenuti postupak ovrhe ako se ne plaća, a na Upravi bilo kojeg gradskog poduzeća je da plaća na vrijeme. To ponekad nije moguće, ali zato postoji komunikacija. Svako poduzeće mora imati iste uvjete. Ako govorimo o poslovima koje privatne firme moraju raditi, raspisuju se javne nabave. Na njima svi moraju imati jednake uvjete. Uvjeren sam da je nova Uprava Holdinga uspostavila komunikaciju. Oni su mi rekli da je uspostavljena komunikacija.”

Na pitanje tko zapravo vodi Holding Tomašević kaže: “Na Skupštini je da donosi plan poslovanja i strateške odluke. Kao gradonačelnik mogu donositi odluke do milijun kuna, sve veće odluke moraju na Skupštinu.”

Na optužbe tvrtki koje prijete ovrhama, u kojima tvrde da nisu na niz upita dobili odgovore, Tomašević je rekao: “Očekujem od svake uprave da komunicira sa svim dobavljačima i da do ovrha ne dolazi. Postoje radne skupine gradonačelnika, odbori, zastupnici, uključeni su u procedure kojima se donose odluke. Postoje alati koji meni pomažu u upravljanju.”

Gradske stipendije

O ulozi Sandre Benčić rekao je: “Ona je osoba koju konzultiram vezano za teme zaštite okoliša i to je to.”

“Ne želimo se baviti mikromenadžmentom. Holdingom upravlja Uprava i oni odgovaraju na pitanja. Uskoro će prezentirati sve što su poduzeli i što će poduzeti za stabilizaciju”, dodao je.

O gradskim stipendijama je rekao: “Mi smo najavili što se tiče stipendija, neće biti manje novaca, nego će biti više učenika koji će dobiti stipendije. Smanjuje se kategorija studenata koji dobivaju stipendije po izvrsnosti.”

“Nadzorni odbor Holdinga više neće biti debatni klub”

Vrativši se na temu Holdinga na pitanje zašto nitko nije odgovarao za propust upisa rekao je:

“Nisam bio upoznat s tim, to tek trebam utvrditi. Ne vidim da je to dramatično. Za mene je jedino dramatično u kakvom stanju je bio – 5 milijardi kuna duga, otežana likvidnost, ovisnost o gradskim prihodima… Očekujem od nove Uprave da se to promijeni. Uprava Holdinga je pregovarala s bankama oko refinanciranja obaveza. Kredit je išao na Skupštinu, kamata je dobra, Skupština je usvojila odluku i to je. Iz naše perspektive i iz perspektive Skupštine ta je kamata povoljna s obzirom na situaciju.”

“Svaka uprava u našim gradskim poduzećima imat će Nadzorni odbor koji neće biti debatni klub. Možemo postaviti pitanje što je radio bivši Nadzorni odbor? Oni moraju provoditi nadzor Uprave u naše ime. Što se tiče povjerenja, ako je jedino u Holdingu maknuta suglasnost gradonačelnika za zapošljavanje i imenovanje, to pokazuje povjerenje u dva člana Uprave koji to više nisu. To pokazuje da političkog kadroviranja nije bilo”, dodao je.

O ovrhama koje Holding naplaćuje građanima rekao je:

“Stručne službe rade hrpu pravnih postupaka pa i ovrhe. 1. 1. stupa odluka na snagu o spajanju ureda, raspisat će se natječaj za novog pročelnika, s obzirom na zakonske procedure trebat će tri ili četiri mjeseca.”

Srebrnjak

“Upravno vijeće Srebrnjaka je samo objasnilo zašto su dali ostavku”, rekao je Tomašević i dodao: “Trenutno smo u procesu biranja novog Upravnog vijeća, obavijestit ćemo javnost ovaj tjedan o tome, a onda kreće postupak izbora novog ravnatelja.”

Raskorak u upravljanju, ne viziji

Danijela Dolenec je također komentirala Vukovićev mail koji je proziva za nerazumijevanje zakona i ostalog:

“Ne namjeravam se spuštati na takvu razinu. Otežana suradnja očito je bila jer imamo različite koncepcije kako upravljati. Dijelili smo viziju oko toga u kojem smjeru Holding treba ići, no očito se razilazimo oko toga kako njime upravljati. Mi smatramo da je važan dio kreiranje velikih i efikasnih timova.”

“Radi se o informiranju i suglasnosti. Više puta smo ponovili da smatramo da je kvalitetan nadzor put naprijed”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar