Tomašević: Pronađene lokacije za privremeno skladištenje glomaznog otpada

Vijesti 17. kol 202110:49 > 12:08 0 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je u predvorju Gradske uprave konferenciju za medije.

Na početku pressice prvo je govorio Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet, koji je govorio o dosadašnjim odlukama i potezima vezanih za obnovu od potresa. Korlaet je dodao da od potresa koji je noćas pogodio petrinjsko područje, a koji se osjetio i u Gradu Zagrebu, nije bilo šteta.

Tomaševićev zamjenik rekao je i da su obišli škole stradale u potresu te da im se čini da bi obnova mogla biti brža. “Urgirali smo da se događaju češće i intenzivije koordinacije”, rekao je Korlaet.

Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec na pressici je izrazila podršku i razumijevanje građanima koje je noćas uznemirio potres te izrazila spremnost i odlučnost gradske vlasti da u takvim situacijama adekvatno i pravovremeno reagiraju.

Dolenec je najavila i uvođenje javnih natječaja za manifestacije u gradu, prije svega za održavanje Adventa i Uskrsa. Navela je da su u javnom savjetovanju komunicirali s više zainteresiranih strana.

Govoreći o ukidanju mjere roditelj-odgajatelj, Dolenec je rekla da je važno da se zaustave prijave novih korisnika dok se mjera sveobuhvatno ne analizira. “Mi ćemo Skupštini predložiti da taj rok bude doista 6. rujna”, rekla je Dolenec.

Nakon Dolenec javnosti se obratio i gradonačelnik Tomašević, koji je rekao da je s četiri banke dogovoreno da se krene u financijsku konsolidaciju, a za tu potrebu će se napraviti i posebna analiza novčanih tokova, ne samo za Grad Zagreb, nego i za Zagrebački holding te ostala javna poduzeća, koju će raditi neovisna tvrtka.

O glomaznom otpadu

Pronađene su lokacije za privremeno skladištenje glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu, rekao je Tomašević.

“Ispituju se druga kratkoročna rješenja, nakon manjeg ispitivanja pronađena je lokacija u Sesvetskom Kraljevcu i s tom firmom je uprava Holdinga sklopila ugovor da se idućih 75 dana tamo skladišti otpad. To će biti dovoljno vremena da proradi taj sustav. Za kupnju drobilice došlo je pet ponuda, ta odluka bi trebala biti donesena do kraja tjedna”, dodao je.

S obzirom na to da je potrebno određeno vrijeme za rok žalbe i isporuku drobilica, to će se razdoblje premostiti najmom drobilica, rekao je Tomašević, dodavši da će se ići prema tome da se odlagalište Jakuševec zatvori do kraja njegova mandata, ali da će do tada tamo ići otpad koji će drobilice samljeti.

Što se tiče imenovanja, imenovao sam v.d. pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo, Mirelu Šentiju Knežević na razdoblje do završetka javnog natječaja. Ona je dosad bila pomoćnica u Uredu za zdravstvo i sad će biti v. d. pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo, rekao je Tomašević.

Naša politika, bez obzira o kojem privatnom poduzeću se radi, da ako gradska poduzeća mogu raditi taj posao jeftinije, da to rade, rekao je Tomašević, dodavši da će Čistoća danas početi odvoziti glomazni otpad. Pozvao je sve građane da prijave ilegalna odlagališta, da bi ih se što prije moglo počistiti s ulica.

Upitan za komentar na C.I.O.S.-ovo priopćenje o glomaznom otpadu, Tomašević je rekao da “ne želi komentirati ironična priopćenja”.

O obnovi nakon potresa

Ljudima kojima su oštećeni automobili u potresu u Zagrebu u ožujku prošle godine, a koji su bili na javnim površinama, Grad Zagreb će pružiti pomoć od 20 posto od procijenjene štete, ali najviše 7.500 kuna, najavio je gradonačelnik jednu od točaka koje će biti na sjednici Gradske skupštine.

Tomašević se osvrnuo i na obnovu od potresa, koja ide jako sporo.

“Imamo cijene koje su potpuno nerealne, nitko od firmi se neće javiti. Moramo napraviti drugi model javne nabave ili na drugačiji način određivanja fiksnih cijena. Treba se raspisati međunarodni natječaj da se angažiraju i tvrtke izvana jer nemamo domaćih kapaciteta”, rekao je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!