“Nakon ukidanja roditelja-odgojitelja izaći ćemo s nizom kompenzacijskih mjera”

Vijesti 09. stu 202109:56 > 12:541 komentar
Izvor: N1

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević ispred Doma zdravlja Zagreb - Centar održao je konferenciju za medije.

“Od danas kreće cijepljenje, uz cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu, koje ide danas popodne i u četvrtak popodne, a ponedjeljkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom ujutro, ide cijepljenje po kvartovima u Domovima zdravlja, svaki dan od 14 do 20 sati”, rekao je Tomašević, nabrojivši punktove na kojima se može cijepiti u Zagrebu.

VEZANE VIJESTI

Pozvao je sve građane da se cijepe, dodavši da je u Zagrebu najveća stopa cijepljenosti u zemlji. “Ali i dalje nedovoljna. Cijepljeno je 67,7 posto odraslog, odnosno 56,4 posto ukupnog stanovništva. Sve više mlađih se cijepi u posljednjih tjedan dana. Najviše novih cijepljenih je cijepljeno prvom dozom, što ohrabruje”, rekao je Tomašević.

Komentirao je i uvođenje covid-potvrda.

“Čekamo upute od države, kako se bude postupalo u državnoj upravi, tako ćemo i mi u gradskoj upravi. Što se tiče svih pravnih dilema koje postoje oko toga, nekako ćemo slijediti primjer države. Kako oni budu postupali prema državnoj upravi, tako ćemo mi prema gradskoj. Oni koji nemaju covid-potvrde morat će se testirati, i to nekoliko puta tjedno. To je ogroman trošak i to je još nešto što je ostalo otvoreno i u komunikaciji smo s državom da vidimo kako će se to odvijati od idućeg tjedna”, rekao je Tomašević.

O mjeri roditelj-odgojitelj

“Kod kritičara mjere je među najglasnijima HDZ. Ja bih ih podsjetio na 2019. godinu, kad sam kritizirao mjeru i rekao da je jako veliki trošak. I na početku ovog mandata rekao sam da se iznos koji se davao za roditelje-odgojitelje približio iznosu koji se daje za plaće 6000 zaposlenika dječjih vrtića. Što sam govorio 2019. mislim i danas. Pokazalo se da je došlo do smanjenja rođene djece unatoč 1,8 milijardi kuna utrošenoj za tu mjeru”, rekao je Tomašević, dodavši da je zagrebački HDZ i njihov šef, Mislav Herman, tada podržao njega, “da bi sada napravio kopernikanski obrat”.

“Mi ćemo izaći s cijelim nizom kompenzacijskih mjera, ali ako bude riječ o socijalno ugroženim obiteljima, tu na snagu stupaju socijalne mjere”, rekao je Tomašević, dodavši da će sada djeca čiji su roditelji koristili tu mjeru moći ići u vrtiće, dok ranije nisu mogla.

VEZANE VIJESTI

“To nisu uštede. Taj novac će se koristiti za proširenje… 27 vrtića se moglo izgraditi za trošak te mjere. I ja sam u Gradskoj skupštini gledao kako se za dječje vrtiće izdvaja 12 milijuna kuna godišnje i zbog toga smo došli do toga da nema dovoljno vrtića, da u njima ima više djece nego što je pedagoški standard i manjak odgojitelja”, rekao je Tomašević.

Upitan je li iznevjerio neke od birača, Tomašević je rekao da su prije izbora rekli da će revidirati tu mjeru i da to sad čine.

“Sve europske zemlje ide prema tome da što više djece bude u vrtićima, mi imamo obrnuto”, rekao je Tomašević, dodavši da će idući tjedan najaviti koliko se vrtića planira napraviti.

O besplatnim udžbenicima

Govorio je i o besplatnim udžbenicima. “Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima besplatne udžbenike za srednje škole, iznosi za srednjoškolske udžbenike i radne materijale za osnovne škole nisu bile realno prikazane. U proračunu za ovu godinu je bilo samo 16 milijuna kuna, što je dovoljno da trećina djece dobije udžbenike u srednjim školama. Ta trećina bi bila dovoljna za obitelji koje dobivaju dječji doplatak. Mi smo taj iznos utrostručili da bi svi imali besplatne udžbenike”, rekao je Tomašević, dodavši da će i sljedeće školske godine biti i dalje udžbenici besplatni za srednje škole, a za osnovne škole radni materijali.

“Nema revidiranja toga”, dodao je.

Govoreći o demografskoj komponenti mjere roditelj-odgojitelj, Tomašević je rekao da ta mjera nije bila dobra.

“Ako imate situaciju da djeca ne idu u vrtiće, da se žene miču s tržišta rada, da ne budu na tržištu 15 pa i više godina. Vidjet ćete druge demografske mjere u drugim državama, one se baziraju na kvalitetnom obrazovanju, kvalitetnom predškolskom odgoju. To nije bila doba mjera za cijelu Hrvatsku, ne samo za Zagreb”, rekao je Tomašević.

Dodao je da se nije razmišljalo o povećanju cijena vrtića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar