Tomislavu Horvatinčiću opet odgoda zatvora

Vijesti 27. ožu 202109:41 2 komentara
N1

Tomislav Horvatinčić, osuđen da je u kolovozu 2011. izazvao pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par, po svemu sudeći ponovno će, četvrti put, odgoditi odlazak u zatvor.

Zatvorska bolnica dostavila je sucu izvršenja koji vodi Horvatinčićev zahtjev mišljenje prema kojemu se Horvatinčićevo “liječenje ne može obaviti unutar zatvorskoga sustava”. Radi se o formulaciji kod koje se snažno preporučuje da se osuđenika ne uputi na izdržavanje kazne i u pravilu je se sud pridržava.

Naime, Horvatinčić je nedavno, nakon što je operiran u Austriji zbog maligne bolesti na nozi, preko svoga odvjetnika Velimira Došena zatražio da mu se četvrti put odgodi izvršavanje kazne radi odlaska na rehabilitaciju koja će trajati šest mjeseci.

PROČITAJTE JOŠ

Horvatinčić je uz svoj zahtjev priložio dokumentaciju bolnice iz Beča u kojoj je operiran, ali i nalaz poznatoga hrvatskog ortopeda Borisa Nemeca te nalaz poliklinike Peharec iz Pule, gdje bi Horvatinčić sljedećih šest mjeseci trebao ići na rehabilitaciju.

Sudac izvršenja je, kako to nalaže zakonska procedura, Horvatinčićevu medicinsku dokumentaciju proslijedio u Bolnicu za osobe lišene slobode (BOLS) te zatražio mišljenje može li Horvatinčić liječenje nastaviti u zatvoru.

Međutim, iz BOLS a su odgovorili da ne može pa se može očekivati da će Horvatinčić ponovno dobiti odgodu.

Međutim, sudac izvršenja će, kako neslužbeno doznaje dnevnik na zagrebačkom Županijskom sudu, navodno zatražiti provjeru režima rehabilitacije, odnosno potvrdu da se Horvatinčić doista liječi u Puli te mu, ako dobije informacije da se Horvatinčić na bilo koji način ne drži protokola liječenja, može opozvati odgodu izvršenja kazne i direktno ga poslati u Remetinec.

Horvatinčić, premda je u prosincu 2019. pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora, već više od godinu dana odgađa odlazak na izdržavanje kazne zbog zdravstvenoga stanja, donosi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.