Problemi stočara: “Nogometaš Dinama procjenjivao što je krški pašnjak”

Predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci Ivan Tešija u Novom je danu govorio o problemu stočara na krškim pašnjacima.

Oni su, naime, prije tjedan pokušali prosvjedovati u Trilju gdje se u tom vrijeme na konferenciji nalazila ministrica Marija Vučković, no policija ih je zaustavila pod izlikom da veterinarska inspekcija treba provjeriti lutku krave koju su nosili. Provjera je trajala dovoljno dugo da ministrica izbjegne susret s nezadovoljnim stočarima.

Na pitanje što muči hrvatske stočare Ivan Tešija odgovara: “Prije svega to su ogromni problemi koji se gomilaju godinama, ali nismo naišli na razumijevanje da se riješe. Pokrenuli smo i pravne korake vezane uz štetne pravilnike i uredbe pri Ustavnom sudu jer smatramo da djeluju destruktivno na poljoprivredu na kršnim područjima.”

Kao najveće probleme izdvaja dodjelu državnog zemljišta, nepravedne kriterij prilikom te dodjele, ali i Agenciju za plaćanje. “Imamo Agenciju za plaćanje koja represivnim ponašanjem, suprotno zakonskim propisima, i perverznim smicalicama oduzima poljoprivrednicima europska sredstva i dovodi ih u robovlasnički odnos. Najčešći primjer metode oduzimanja sredstava je da kontrolor Agencije ima subjektivnu moć procijeniti je li pašnjak popašen u dovoljnoj mjeri da bi bio prikladan za plaćanje potpora, to nigdje u Europi nema. Na nedavnom je sastanku ravnatelj čak priznao da neki kontrolori to upotrebljavaju iako nema zakonske osnove, a dosta je njih oštećeno”, rekao je Tešija.

Govoreći o pogodovanju kaže da se radi o šumskom zemljištu gdje su Hrvatske šume stavile kriterij najbrži prst – tko prvi preda zahtjev za natječaj, ima prednost. “Mnogi nisu znali kad će izaći natječaj. Nekad natječaj izađe u 7 sati, a već nakon pet minuta neki poljoprivrednik dođe u poštu sa svom papirologijom. Dakle, imali su ranije informaciju”, dodaje.

Komentirajući incident spomenut na početku razgovora, kaže da je lutka krave bila i na karnevalu u Trilju i nije bilo potrebe za veterinarskom inspekcijom. Smatra da je i svrha policijskog zaustavljanja bila da ih se spriječi doći do ministrice.

“To je svrha tog zaustavljanja i bila. Jedan poljoprivrednik se žalio na zdravstvene probleme i policija mu nije dozvolila dolazak hitne pomoći. Stavili su ih sa strane, bila je neugodna i nepotrebna situacija”, rekao je Tešija dodajući da su s Vučković prije nekoliko godina ima više sastanaka, no bez rezultata.

“Ministarstvo nije htjelo mijenjati štetne pravilnike. Ministrica na metodu “najbrži prst” kaže da su to uvele Hrvatske šume. Svi prebacuju odgovornost, a poljoprivrednici trpe štetu. Imali smo primjer nogometaša Dinama koji se zaposlio u Agenciji za plaćanje i došao procjenjivati što je krški pašnjak, što je prihvatljiva površina i u kojoj mjeri se ispašen. Nažalost čovjek nema temeljno znanje da bi to mogao raditi”, otkriva nam.

Odgovarajući na prozivke da neki poljoprivrednici uzimaju više pašnjaka nego što im treba samo zbog poticaja, Tešija kaže da to nije točno i da se takva teza počela provlačiti još za vrijeme bivšeg ministra Tomislava Tolušića. “On je radio interesno klevetničku kampanju protiv poljoprivrednika s krških poručja, da ljudi nemaju stoku, a imaju ogromne površine, što nije istina”, rekao je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.