Traži se stroža kazna za profesora pedofila: “Sedam godina zatvora je preblago”

Crna kronika 01. kol 202316:16 0 komentara
Ilustracija/Pexels

Na presudu kojom je profesor klarineta proglašen krivim zbog pedofilije i kažnjen sa sedam godina zatvora Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru uložit će žalbu jer smatra da je osuda preblaga.

Riječ je, kako su objavili lokalni mediji, o profesoru Zlatku Sobotičanecu, koji je u međuvremenu otišao u mirovinu.

Trenutno je u istražnom zatvoru gdje će čekati pravomoćnost presude. Naime, državno odvjetništvo potvrdilo je da mu je nakon prvostupanjske presude Županijskog suda u Bjelovaru istražni zatvor produljen.

“Ovako blagom kaznom ne može se postići svrha kažnjavanja”, smatra državno odvjetništvo.

Sud je profesora proglasio krivim za dva kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanje djeteta. Za spolno iskorištavanje izrečena mu je kazna od šest godina, dok je za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godoina dobio još dvije godine zatvora.

Kako jedinstvena kazna smije biti niža od zbroja pojedinačnih kazni Županijski sud u Bjelovaru na kraju ga je kaznio sa sedam godina zatvora.

U odnosu na kazneno djelo iskorištavanja djece za pornografiju sud je donio odbijajuću presudu. Je li tužiteljstvo odustalo od optužbi ili je nastupila zastara nije potvrđeno.

Profesor je bio uhićen početkom srpnja prošle godine, a već u listopadu protiv njega je bila podignuta optužnica. Sudski proces je zbog zaštite žrtava bio zatvoren za javnost.

Javnost je u međuvremenu šokirala informacija da je Subotičanec već ranije osuđivan zbog kaznenih djela povezanih s pedofilijom.

Nedugo nakon otvaranja istrage, portalu klikni.hr javila se bivša žrtva koja je još 2010. godine raskrinkala profesora klarineta te je on na sudu u Koprivnici osuđen na uvjetnu šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog zlostavljanja učenica.

Unatoč tome, vraćen je na posao u školu gdje je ponovio gnjusno kazneno djelo. Mirovinu je dočekao u kolovozu prošle godine, u pritvoru u Bjelovaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!