“Treba li netko izgubiti život da se stvari promijene?” Opasna cesta kod Omiša frustrira građane

Omiški most uskoro će se otvoriti za sav promet. Protiv mosta nije nitko, ali njegovim otvaranjem preopteretit će se obilaznica do Omiša, odnosno županijska cesta koja prolazi kroz mjesta Gata i Tugare. Uskoro počinje i turistička sezona što znači da će se promet intenzivirati, a spomenuta cesta u rekonstrukciji je još od 2018.

Radovi se još uvijek ne naziru, a mještani su primorani hodati cestom jer nogostupa malo ima, pa malo nema.

Žive u strahu, ponajprije zbog svoje djece te zazivaju hitno rješenje. Na to već neko vrijeme upozoravaju mještani u zaleđu Omiša, no nitko ih izgleda ne čuje pa spremaju novi prosvjed.

Strah i na pješačkom prijelazu

Ljubica svaki dan na pješačkom prijelazu dočekuje kćer i pobrine se da sigurno prijeđe cestu. Ima šestero djece, a ovo je prvo koje vodi i dočekuje iz škole jer ju je na ovoj prometnici jednom skoro izgubila.

“S tim da sam to i doživjela da mi je dijete prilazilo cestu, čovijek joj je stao, a ovaj što je išao iza, zakočio joj je kraj noge. I poštar mi govori – skoro ti je dijete ubilo”, priča nam majka Ljubica Bulić iz Tugara.

Pita se je li potrebno da netko izgubi život da bi se stvari promijenile: “Strah me jer tu je pješački prijelaz, čovjek stane djeci da prođu, a s druge strane prilazi auto i piči, i jednostavno osjećaš se nesigurno.”

Nogostup malo imaju pa malo nemaju. Uglavnom su primorani šetati po cesti, a dodatna opasnost su nesavjesni vozači.

“Prijelaz je u svakom slučaju opasan. Treba dobro pogledati s lijeve i desne strane. I ima nesavjesnih vozača koji brzo dođu da moraš skakati i trčati s ceste”, objašnjava nam Zoran Bulić.

Ceste za koju projekt rekontrukcije postoji još od 2018. godine. I još uvijek je u fazi projekta. Prema dopisu iz uprave Županijskih cesta mještani ovog kraja realizaciju neće tako skoro dočekati. Troškovi rekonstrukcije iznose više od polovice proračuna županijskih cesta pa poručuju da će moći financirati samo dio trase.

N1

Matko Novaković, predsjednik Mjesnog odbora Tugare – Čažin Dolac, kaže:

“Rješenje je u svakom slučaju da se konačno krene u radove. Nemamo uopće nikakvu povratnu informaciju kad bi ti radovi mogli početi, a s ovakvom dinamikom bojim se da će to trajati još poprilično dugo.”

Dodatno opterećenje nakon otvaranja mosta

Radovi na opremanju Omiškog mosta trebali bi biti gotovi sredinom veljače. Nakon toga ide tehnički pregled i uporabna dozvola, a most bi trebao biti otvoren krajem drugog ili početkom trećeg mjeseca – barem tako očekuju u Hrvatskim cestama. A sav promet tad bi se prelio upravo na ovu cestu.

Tako će se ova prometnica dodatno opteretiti pa pripremaju novi prosvjed.

“Ne želimo da se naše promjene potaknu tek nečijom krvlju. Želimo dobiti neku civilizacijsku normu. Mi svoje privatno vrijeme ulažemo i krademo od naših obitelji da bi potaknuli ljude koji su za to plaćeni da naprave svoj posao. To jednostavno frustrira”, dodaje član MO-a Frane Novaković.

Traže da se napokon krene s realizacijom projekta i nogostup s obje strane ceste.

“Ako tako ne bude, mi ćemo raditi prosvjede i blokadu ceste”, odlučan je Zoran Bulić.

Novi prosvjed mještani pripremaju u subotu – simbolično pet do 12. Blokirat će promet tako što će neprestano prelaziti pješački prijelaz, a sve kako bi još jednom potaknuli nadležne da krenu u rješavanje dugogodišnjeg problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.