“Treba poslati poruku da se i mlađi trebaju cijepiti kako bi sačuvali život”

Vijesti 22. lis 202109:32 > 09:44 0 komentara
N1

Infektolog s Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Goran Tešović bio je gost Novog dana. Govorio je o situaciji s pandemijom koronavirusa te Znanstvenom savjetu Vlade.

Tešović kaže da mu nije jasna rečnica “znanost je tu da se propituje”.

“Znanost je tu da provodi istraživanja. Pokušavate stvoriti najtočniju moguću predodžbu o tome kako stvari stoje”, rekao je.

Ističe da znanstvenik najčešće nije u prilici da s neke formalne pozicije komunicira s pučanstvom.

“Nema nikakve dvojbe da je Znanstveni savjet političko tijelo”

“Politika je odabrala članove Znanstvenog savjeta jer je to savjetodavno tijelo koje savjetuje Vladu. Vlada je izabrala iz tog jednog poola znanstvenika koji bi trebali biti povezani s tom tematikom. Većina jest, neki nisu. To tijelo je nema nikakve dvojbe političko”, govori.

VEZANE VIJESTI

“Naravno da treba biti različitih mišljenja, ali ako se dogovorimo koji je naš zajednički stav, a ja mogu imati privatni stav ali ga iznosim kao privatna osoba. Ja ovdje ne iznosim svoje stavove u ime Klinike za infektivne bolesti čiji sam zaposlenik i u ime Medicinskog fakulteta čiji sam zaposlenik. Ako ja nastupam kao predstavnik ili član nečega, onda nastupam tako da iznosim ono što je dogovoreno na sastanku tog nečega čega sam član”, dodaje.

“Ljudima ne treba davati lažni optimizam”

Smatra da brojke treba komunicirati na ispravan način.

“Ne treba ljudima davati lažni optimizam: cijepljeni ste, sigurni ste. Međutim, treba reći da ukoliko ste cijepljeni imate puno manju šansu da obolite od teškog oblika bolesti, da završite u bolnici, da umrete. Naravno da i među ovima koji su cijepljeni postoje oni koji će završiti u bolnici i umrijeti. Ta vjerojatnost je puno veća kod onih koji su stariji i imaju komorbiditete”, kazao je.

Iako je dobro inzistirati na cijepljenju starijih, Tešović smatra da bi trebalo što više cijepiti i mlađu populaciju.

“Međutim, rezultate koji mi sad imamo, pokazuju da počinju teško obolijevati i umirati mlađi ljudi. Treba poslati poruku da se i mlađi trebaju cijepiti kako bi sačuvali svoj život”, veli.

O trećoj (booster) dozi cjepiva kaže da nema nikakve dvojbe da je ona učinkovita i a itekako ima utjecaja na epidemiologiju covida u zemljama s visokim cijepnim obuhvatom.

“Ako ništa drugo, imat će to učinka na održavanje dobre situacije među starijima. Svakako da ta treća doza treba onima koji su imunokompromitiranima i nama u zdravstvenom sustavu koji smo u stalnom kontaktu s virusom”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!