Trgovci zgroženi optužbama na svoj račun, najavljuju odgovor

Ekonomija 04. sij 202319:33 0 komentara

Nakon jučerašnjih prijetnji ministra gospodarstva da neće dozvoliti neopravdano podizanje cijena i varanje građana, trgovci se ne povlače. Kažu, nisu oni ti koji su odgovorni za rast cijena. Zato će Vladi poslati cjenike koji su oni dobili od proizvođača i distributera, njih 40, iz kojih je razvidno zašto je došlo do novog vala poskupljenja.

Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrabmenu industirju i poljopriovredu, kaže: “U tom periodu 31.12., 1. siječanj nema objektivnih razloga za rasta cijena. Ali moram upozoriti na kontinuitet rasta cijena kruha i pekarskih proizvoda koja je u studenom narasla za 30 posto.”

Ministar gospodarstva dan ranije zaprijetio je trgovcima :”Rast cijene neće vam proći.”

Na stolu su crne liste i veći broj proizvoda sa zamrznutim cijenama. Trgovci – i dalje zgroženi. Jer cijene su, kažu, eventualno podigli pojedinci.

“Smjernice su tu dosta jasne, način na koji se preračunavaju cijene. Većina trgovaca je potpis etičkog kodeksa da će transparentno preračunavati cijene. Cijela stigma stavljena je na trgovinu nepotrebno”, kaže Sanja Smoljak Katić, direktorica sektora trgovine pri HGK-u. A to će Vladi dokazati dostavom popisa ulaznih troškova, dakle njihovih distributera.

Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u kaže: “Vladi ćemo idući tjedan dostaviti najavu preko 40 novih cjenika. Do porasta cijena nije došlo dizanjem marži trgovaca.”

Govore li istinu provjerili smo na cijenama najtraženijih namirnica u dva najveća trgovačka lanca. Usporedili smo prošlu srijedu s ovom i povećanja uglavnom – nema. Pitali smo i u manjem trgovačkom lancu.

“Mi smo zasada po tečaju HNB-a, ništa ne zaokružujemo tako da se držimo toga tečaja”, kaže Marija Crnogorac, voditeljica poslovnice.

Ministar Filipović uvjeren je u suprotno. Pa se u Banskim dvorima okupio uži kabinet Vlade koji bi prema neslužbenim najavama trebao donijeti mjere koje će udariti na trgovce i ići na ruku kupcima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!