Tri lokacije, sedam menija: Otkrili smo kako jesti dobro, a uštedjeti

Vijesti 20. sij 202320:56 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Inflacija, euro, niska primanja, velik postotak siromašnih. Toliko razloga za biti zabrinut i štedjeti. I dok nam se čini da je najveći bauk za budžet luksuz, često nas hrana i sredstva za čišćenje ispadnu najviše. Stoga smo odlučili istražiti kako napraviti dobar, kvalitetan obrok, a pritom uštedjeti.

Kako u današnje vrijeme napraviti najobilniji i najnutritivniji obrok i pritom i uštediti? To smo se zapitali i mi sami pa smo obišli osim tržnice i nekoliko lokacija i doznali kakve su cijene, ali i koji su meniji.

Prije pokreta osluhnuli smo bilo naroda. Što kuhaju i kako štede, ako štede?

“Kupim tol’ko kol’ko mi treba. Bez obzira da li je sad to skuplje, jeftinije – što mogu?!? Moram kupit’ moramo jesti. U prosjeku se potroši, uglavnom su to nekakvi mesnati objedi… ha sad moram reći u eurima. 50,60,70, ovisi”, kaže jedna Zagrepčanka.

“Baš jučer smo jeli kiselu repu s grahom i tome svakom jedan komadić mesa oko 7,8 deka. I ništa drugo. Za dvoje, za dva dana 45 kuna”, tvrdi druga gospođa.

“U mirovini mjesečno i do 2 tisuće kuna mjesečno manje potrošim, jer gledam cijene. A dok sam radila prvo natovarim košaru, jurim doma… I nadate se da nećete skupo proći, jasno”, rekla je jedna umirovljenica.

Natovariti košaru nam je zazvonilo te krećemo od mjesta gdje se to najlakše može postići – diskonta s niskim cijenama proizvoda pred istekom roka trajanja i prvog obroka, doručka. Ananas, zobeno mlijeko, sirni namaz, svježa jaja, šunka, posni sir, proteinski puding i kruh, sve skupa 8,52 eura.

Po našim trgovačkim lancima ispod 20 eura za ovako kvalitetan doručak nećete nigdje pronaći. Ali ni ručak za svega 10,72 eura.

No što s onima koji ne mogu do diskonta hrane? Na tržnici Dolac mesar Krešo Sabljić pomogao nam je napraviti goveđu juhu kao dva obroka.

“Najisplativije i najbolje je od prsa rebra, može komad flama cijena je isplativija. To bi bilo 3, 3 i 30 eura. Imamo grincajg, mrkvu, celer, luk uz govedsku juhu, mene došlo 1 euro”, rekao je Sabljić.

Pa sugerirao i još jedan isplativi obrok. “File kojega možete napraviti u medaljone, možete u umaku od šampinjona ili ga prepržiti. Ovo ispadne oko 5 eura”, dodao je.

Treba jesti i zdravo. Za taj sektor nam je uskočila Zdenkica iz dućana s povrćem i voćem. Kao i uvijek nešto skuplji, ali obrok za više dana. “Krpice sa zeljem je nešto što je isplativo. Tradicionalno jelo uključuje zelje, u njemu se dinsta luk i krpice od našeg mlina Pukanić za četveročlanu obitelj to bi iznosilo oko 4 eura”, rekla je.

Uspjeli smo složiti još jedan meni i lagani obrok. Grah sa suhim mesom, zeljem i smoothijem.

“Imamo grah zelenček ili grah trešnjevac, suha špic rebra, nešto luka, grincajg, mrkvicu. To je lonac od negdje 4 kile. Moderno jelo, celera, baby špinata, za nekog tko ne voli baš smoothie je voćna salatica. Dakle, vrijednost sva tri menija je 17 i pol eura”, kaže Zdenkica.

Iz ovih je savjeta jasno – jeftinijeg, a kvalitetnog još ima, ali nam kao i u svemu u životu za takvo što nedostaje onog što se ne može kupiti novcem – vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!