Tri potresa na isti datum u Meksiku. Pogledajte što o tome kaže seizmolog

Vijesti 20. ruj 202222:31 0 komentara
JUNI KRISWANTO / AFP, Ilustracija

Nakon potresa u Meksiku mnoge su zgrade oštećene, ljudi su u panici, a zvuči gotovo nevjerojatno da se potres dogodio na isti dan kao i 1985. i 2017., kada su poginule tisuće ljudi.

Točno 13 minuta nakon što je potres pogodio Meksiko valovi su stigli i do Hrvatske. Seizmolog Krešimir Kuk za HRT je pojasnio kako svaki jači potres uzrokuje valove koji se prema zakonima fizike šire preko cijele Zemlje.

“Neki prođu površinom, neki prođu kroz Zemlju i oni uzrokuju oscilacije tla na mjestima gdje su seizmološki instrumenti koji su vrlo osjetljivi i tada dobivamo zapise trešnje tla”, rekao je Krešimir Kuk iz Seizmološke služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a.

Upitan kako je moguće da su Meksiko na isti datum pogodila tri snažna potresa, Kuk je rekao da je to vrlo velika slučajnost.

vezana vijest

“Potresi se ne događaju periodično, nema zakonitosti u njihovom nastanku. Činjenica da su zabilježena tri jaka potresa na isti datum vrlo je interesantna.”

Potres u Tajvanu zabilježilo je desetak postaja u Hrvatskoj, od Puntijarke do Žirja i Dubrovnika.

Govoreći o području Hrvatske, u posljednja 24 sata zabilježena je aktivnost na području Banovine.

“Aktivnost na Banovini nije jako izražena, ali je učestala, potresi su svakodnevni. Oni su uglavnom manji, mi redovno obilazimo instrumente i prikupljamo podatke.”

Također, u posljednjih tjedan-dva vidi se aktivnost na jugu Hrvatske, vezano uz podrhtavanja u Hercegovini koja su počela još u travnju.

Instrumenti u Seizmološkom zavodu pokazuju, rekao je Kuk, da trenutačno ni u jednom dijelu Hrvatske nema seizmičkih zbivanja.

Hrvatska seizmološka služba u iduće tri godine, zahvaljujući sredstvima iz fondova EU-a, dobit će 90 novih mjernih uređaja, ali nedostaje ljudi. Seizmološka služba trenutačno ima devetero zaposlenih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!