Zabilježena prva jača pojeftinjenja: Evo koje su cijene pale

Ekonomija 17. ruj 202209:43 1 komentar
Shutterstock/Ilustracija

Hrana i oprema za kuću uz artikle za održavanje kućanstava predvodnici su rasta cijena na mjesečnoj razini u kolovozu u odnosu na srpanj, piše u subotu Večernji list.

Hrana i oprema za kuću u mjesec dana poskupjele su 1,7 posto, dok su na trećem mjestu restorani i hoteli s poskupljenjima od jedan posto.

Godišnja stopa inflacije tako se i u drugom ljetnom mjesecu zadržala na visokoj dvoznamenkastoj brojci od 12,3 posto, no rast cijena na mjesečnom razini ipak je usporio na ‘samo’ 0,1 posto.

U kolovozu su zabilježena i prva jača pojeftinjenja u dvije skupine, i to u troškovima prijevoza koji su pojeftinili oko 4 posto zbog sniženih cijena goriva te odjeće i obuće koja je pojeftinila 3 posto pa je ukupni rezultat na mjesečnoj razini donio plus od 0,1 posto.

Dobra je vijest da se intenzitet kojim inflacija hara Hrvatskom smanjuje četvrti mjesec zaredom. Kumulativno, u prvih osam mjeseci ove godine indeks potrošačkih cijena viši je 9,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Gleda li se Europska unija, najveći ljetni cjenovni udar dogodio se u Mađarskoj, gdje je godišnja stopa inflacije gotovo 19 posto, a samo u kolovozu skok cijena bio je velikih 3,7 posto. Inflacija se u kolovozu ubrzala i u europodručju (9,1 posto) i u Europskoj uniji (10,1 posto), s time što je kod dvanaest država članica registriran pad cijena, a kod njih 15 daljnje povećanje cijena na mjesečnoj razini.

Hrana je gotovo svugdje predvodnik rasta, s tim što je na razini Europske unije poskupljenje prehrambenih artikala na godišnjoj razini bilo 10 posto, a u Hrvatskoj dva puta jače – 19,2 posto.

Restorani i hoteli kod nas su poskupjeli 17,6 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva 15,3 posto posto, prijevoz 14 posto. Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva skuplji su 10,5 posto, rekreacija i kultura 9,4 posto, razna dobra i usluge 8 posto te odjeća i obuća 6,4 posto, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare