Turski investitor pokrenuo protiv RH postupak u Strasbourgu: Čeka se očitovanje Vlade

Crna kronika 04. lis 202307:25 2 komentara
Damir Spehar/Pixsell/N1

U fokusu spora je geotermalna elektrana u okolici Bjelovara koja bi do 2031. trebala dobiti preko milijardu kuna poticaja. BLT tvrdi da je oštećen za 250 milijuna eura.

Protiv Republike Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava pokrenut je novi postupak i to na osnovu tužbe što ju je podnijela turska kompanija BLT Enerji Elektrik Enerjisi Toptan Satiş ulagač u geotermalne izvore kraj Bjelovara.

Riječ je o poznatom sporu turske tvrtke i hrvatskog poduzetnika Dragana Jurilja koji je, kako tvrdi BLT u tužbi, preuzeo cijelu investicijsku kompaniju. Inače BLT u Hrvatskoj predstavlja turski MB Holding, investitora koji je u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara razvio i pokrenuo prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj. Na njezinom otvorenju  u studenom 2019. bio je i ondašnji ministar Tomislav Ćorić. Dvije godine ranije projekt je obišla i ondašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Investitori sada tvrde da su zbog niza sudskih odluka hrvatskih sudova oštećeni, odnosno da im je povrijeđeno pravo na uživanje vlasništva i pravično suđenje.

Detalji tužbe protiv Hrvatske

Naime, turskog investitora, koji je držao 80 posto vlasništva u tvrtki nositelju projekta – Geoen d.o.o. – manjinski partner Jurilj, odnosno tvrtka Geothermal Solutions, koja je suvlasnik 20 posto, uspio je, kaže investitor, u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda izbaciti iz vlasništva kompanije te preuzeti njezino vodstvo.

I vlasništvo nad zemljištem elektrane također je u zemljišnim knjigama prebačeno na manjinskog partnera. To je rezultiralo brojnim sudskim sporovima, a sada i ovim koji je protiv Hrvatske pokrenut na Europskom sudu za ljudska prava. Njemu je temelj tužbe u kojoj BLT navodi da je Visoki trgovački sud RH 26. veljače 2021. donio odluku pogrešno primijenivši materijalno pravo, čime je BLT-u onemogućio učinkovitu zaštitu pred sudom. BLT je obrisan iz sudskog registra vlasničkih udjela u tvrtki Geoen, te je sve pripalo manjinskom vlasniku, tvrtki Geothermal Solutions, u Juriljevom vlasništvu.

BLT: Povrijeđena prava na pravično suđenje

BLT je u tužbi ističe da su im u Hrvatskoj povrijeđena prava na pravično suđenje i uživanje vlasništva, te obrazlaže da je, kao većinski vlasnik, osigurao financiranje izgradnje elektrane kao i u razvoj projekta uložio svoj know-how.

Naveli su i da im je dodatno povrijeđeno pravo na pravično suđenje kada im je tužbu odbavio i Ustavni sud uz obrazloženje da ne želi razmatrati njihov predmet. Stoga zaključuju da su hrvatski sudovi svojim odlukama propustili osigurati minimum pravne zaštite potrebne BLT-u u pogledu njegovih udjela u Geoenu.

Jurilj: ‘Sve je prema pravilima’

Jurilj u medijima negira bilo kakvu neregularnost. “Svi su procesi legitimni i svaki investitor u RH je dužan poštivati pravomoćne sudske odluke, bio zadovoljan ili ne. Nisam ni je zadovoljan svim presudama”, izjavio je u više navrata Jurilj.

Od Hrvatske Europski sud za ljudska prava sada traži objašnjenje jesu li domaći sudovi poštivali pravo na privatno vlasništvo što ga štiti Europska konvencija.

“Od Hrvatske očekujemo da odgovori jesu li nadležni sudovi osigurali adekvatne pravne lijekove kako bi BLT mogao učinkovito zaštititi svoje udjele u Geoenu”, stoji u priopćenju Europskog suda za ljudska prava kojim je potvrđeno pokretanje postupka protiv Hrvatske.

Je li turski investitor oštećen?

Osim toga hrvatska predstavnica na sudu u Strasbourgu Štefica Stažnik morat će pojasniti je li brisanje BLT-ovih udjela iz Geoena u sudskom registru bilo suprotno privremenoj mjeri koja je bila donijeta u rujnu 2020., da bi ona bila ukinuta u veljači 2021. godine. Je li ukidanje te privremene mjere bilo uopće u skladu s konvencijskim garancijama zaštite privatnog vlasništva odnosno je li BLT imao učinkovit pravni lijek protiv te odluke? I to je jedno od pitanja na koja se u ovom slučaju očekuje odgovor Hrvatske.

Inače, riječ je o investiciji teškoj 35 milijuna eura, a do 2031. termoelektrana bi trebala primiti preko milijardu kuna poticaja. BLT tvrdi da je šteta koju je do sada pretrpio čak 250 milijuna eura odnosno gotovo 1,9 milijardi kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare