Turudić kaže da “niz zemalja nema EPPO i kod njih je situacija bolja”. Koje su to zemlje?

Vijesti 08. velj 202413:03 9 komentara
Marko Lukunić/Pixsell/EPPO

Novoizabrani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić gostovao je danas u Studiju uživo N1 televizije. Na pitanje Nine Kljenak o nadležnostima DORH-a i Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) izjavio je kako nije "siguran da smo trebali osnovati to tijelo".

“GDO je nadležan za rješavanje sukoba nadležnosti između EPPO-a i državnog odvjetnika. Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo, niz zemalja ga nema i funkcioniraju i mislim da je situacija kod njih bolja. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni brinu o financijskim interesima EU-a. Mislim da se prenaglašava njihova moć”, rekao je u velikom intervjuu za N1.

Koje zemlje imaju ured EPPO-a?

Inače, EPPO trenutno svoje urede ima u 22 od 27 zemalja članica EU. To su, Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litva, Latvija, Luksembourg, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

EPPO

Kolegij EPPO-a sastoji se od jednog europskog tužitelja iz zemlje članice koja sudjeluje u provedbi uredbe o europskom tužiteljstvu. Sjedište mu je u Luksembourgu a vodi ga glavna europska tužiteljica Laura Kövesi. Svaka zemlja članica ima najmanje dva europska delegirana tužitelja koji rade u uredu svojoj domovini.

Koga je sve optužio EPPO u RH?

U Hrvatskoj ih, poznato je, trenutno ima četvero, uz europsku tužiteljicu Tamaru Laptoš. Ured u Zagrebu počeo je s radom kada i uredi u ostalim zemljama – 1. lipnja 2021. godine.

Od tada je europsko tužiteljstvo pokrenulo brojne postupke, među ostalim protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, bivšeg ministra Tomislava Tolušića, čelnih ljudi Geodetskog fakulteta…

Koje zemlje nemaju ured EPPO-a?

Od zemalja članica EU Poljska, Mađarska i Švedska do sada se nisu priključile EPPO-u, a Danska i Irska odlučile su da neće biti dio zajedničke europske zone slobode, sigurnosti i pravosuđa (AFSJ).

Doduše, te zemlje u kaznenim postupcima surađuju kroz druge EU mehanizme preko kojih EPPO dobiva informacije od nadležnih tijela što propisuju pravila kojima je regulirano postojanje EPPO-a.

Mađarska, prema službenim podacima EPPO-a, s europskim tužiteljstvom ima od travnja 2021. sporazum kojim se regulira pravosudna suradnja kao i razmjena strateških informacija. Isti sporazum potpisan je i s danskim Ministarstvom pravosuđa a na snagu je stupio 31. kolovoza prošle godine.

Krajem siječnja ove godine, dakle prije svega nekoliko dana, luksemburška ministrica pravosuđa Elisabeth Margue pozdravila je najavu poljske i švedske vlade da i one osnaže suradnju s EPPO-om.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare