“Prostačenje je Milanoviću jedini sadržaj pa se koristi kukavičkim sredstvima”

Vijesti 14. tra 202307:39 8 komentara
N1

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić za N1 je komentirao redovite kritike koje predsjednik Republike Zoran Milanović upućuje pravosuđu, ali i pojedinim sucima.

Pritisaka na pravosuđe, kaže Turudić, ima i od strane predsjednika, premijera i drugih visokih dužnosnika.

“Taj pritisak je dio posla koji radimo, postoji i pritisak javnosti koji je svakodnevan, no suci moraju bizti sposobni istrpiti takav pritisak, nadvladati ga i donositi odluke po vlastitoj savjesti i po zakonu”, rekao je.

Po njemu, najviše pritiska je od “notornog Milanovića”.

“Njegove su izjave notorne, bizarne i svakodnevne i traju još od početka mandata. On se obračunao sa svima. Sjećate se da je rekao da na Europskom sudu za ljudska prava sjede glupi ljudi koji nisu previše pametni pa zato donose odluke kakve donose. To je rekao čovjek koji ima jako malo pravosudnog znanja. Bio je beznačajni vježbenik Trgovačkog suda u Zagrebu kratko vrijeme. Ima manje dana pravosudne karijere nego što sam ja donio odluka i zato mislim da nije kompetentan davati izjave o pravosuđu i sudskim odlukama, a redikulozno je kada napada odluku koju nije pročitao, siguran sam da nije jer se to vidi iz njegovih izjava, u kojoj je osuđen njegov šef ureda, bliski prijatelj. Tko će povjerovati da takva procjena može biti objektivna”, komentirao je Tudurić.

“Milanovića bi trebalo opozvati, ali za to nema potrebne političke volje”

Dodaje da si Milanović “uzima za pravo komentirati sve”. “Od stanja u sudstvu do klimatskih promjena. Ne treba mu se čuditi. Pogreška je što ga se pokušava opravdati Upravo što nema što za reći koristi se takvim nečasnim, kukavičkim sredstvima.”

Na pitanje smije li predsjednik govoriti da nekoga treba uhititi kao što je za ministra obrane Banožića rekao da ga treba “utamničiti”, Turudić odgovara:

“Apsolutno ne! No on to radi i za takvo ponašanje, osim izbora, nema sankcija. Ne može odgovarati. O opozivu je bespredmetno govoriti, to je neizvedivo. To bi trebalo napraviti, ali mislim da se ne bi skupila dovoljna saborska većina. Nema potrebne političke volje da se pokrene takvo nešto, a kamoli provede.”

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare