Sudac Turudić: Milijunski procesi odlaze u zastaru

Vijesti 26. ruj 202210:04 0 komentara
N1

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić gostovao je u Novom danu i pričao o srpskim optužnicama protiv hrvatskih pilota, radu ureda europskog javnog tužitelja te slučajevima zastare u pravosuđu.

Viši sud u Beogradu prošlog je tjedna objavio datum suđenja hrvatskim pilotima, a srpsko Ministarstvo pravde poslalo je Ministarstvu pravosuđa i uprave zamolnicu da se uruče pozivi pilotima. Hrvatska neće postupati po tim zamolnicama, a sudac Turudić kaže da je bilo sasvim izvjesno da će do tog suđenja doći.

“Ja se bojim da je već i odluka donesena u tom predmetu, iako ta odluka neće biti zasnovana na pravu, poštivanju postupka niti na samim činjenicama”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Objasnio je i zašto je Srbija slala zamolnice, ako su znali kakav će biti odgovor hrvatske strane.

“Po toj optužnici se ne može i ne smije postupati u nekoj pravno uređenoj državi. Oni su znali da će naše Ministarstvo pravosuđa i uprave to odbiti i sad su si stekli osnovu da bi organizirali suđenje u odsutnosti. Oni su s tim postupanjem učinili da će se pilotima suditi u odsutnosti”, kazao je.

Komentirao je srpskog branitelja po službenoj dužnosti koji je dodijeljen jednom od naših pilota.

“Taj čovjek je bez da trepne očima rekao da je nedvojbeno da je počinjen ratni zločin, samo da možda nije izvjesno da su ga počinile osobe koje su optužene. Da tako branitelj govori, to upućuje da to da ti ljudi nemaju pravo na pošteno suđenje”, ističe.

Govoreći o političkim reakcijama na optužnice i početak suđenja, kaže da se iz govora Aleksandra Vučića i Ane Brnabić vidi da je presuda donesena.

“Morbidno je i odvratno raditi takve moralne ucjene i govoriti o djeci koja su ubijena kao da je netko htio ubiti djecu. Ispravno je rekao predsjednik Milanović da je to zapravo degutantno”, rekao je.

Efikasnost ureda europskog javnog tužitelja i suđenje sutkinji Šupe

Na pitanje je li ured europskog javnog tužitelja efikasniji od USKOK-a, Turudić kaže da će to pokazati vrijeme.

“Ne znam. To će vrijeme pokazati. Ja bih volio da je efikasniji, ali mislim da rade po istim propisima. Radi se po Zakonu o kaznenom postupku i ne vidim da će tu biti neki spektakularni rezultati. Rezultati ne mogu biti spektakularni, to je sve zakon spojenih posuda. Ako jedna karika u lancu ne valja, onda ne valja cijeli sustav”, kazao je.

Kratko je prokomentirao i suđenje šibenskoj sutkinji Maji Šupe, rekavši da je u takvoj neugodnoj situaciji da ne može i ne želi ništa prejudicirati.

“Ja sam u takvoj neugodnoj situaciji da ne mogu niti želim ništa prejudicirati. Sigurno nije dobro kada suci budu optuženi za kaznena djela primanja mita. To je stvar koja nikome nije ugodna i koje se trebamo sramiti – da se to događa sucima”, ističe.

Slučajevi zastare u hrvatskom pravosuđu

Turudić govori da se u hrvatskom pravosuđu dogodilo nekoliko spektakularnih zastara.

“Dogodilo se nekoliko spektakularnih zastara. U zastaru je otišao predmet kolokvijalno zvan Vrtovi sunca – što je vrijednost 150 milijuna kuna. Postupak se vodio više od 20 godina i otišao u zastaru. Takvih slučajeva vrijednih milijune kuna ima još. To je najveći poraz hrvatskog pravosuđa. Svaka zastara ima svoje ime i prezime”, rekao je.

Napominje da je već u samom Zakonu o kaznenom postupku ugrađena mogućnost da se postupci odugovlače.

“Žalbeni postupak je tako konstruiran da može trajati godinama. Uvijek u pozadini stoji sudac, sudac čiji je predmet otišao u zastaru. Zastara je najveći problem hrvatskog pravosuđa. Nakon toga je predugo trajanje postupka”, kaže Turudić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!