Turudićevo vijeće smanjilo kaznu vozaču koji je pijan skrivio smrt 25-godišnje djevojke

Vijesti 12. velj 202415:24 1 komentar
Sandra Simunovic/PIXSELL

Visoki kazneni sud (VKS) smanjio je sa sedam na šest godina zatvora kaznu 25-godišnjem vozaču koji je u siječnju 2023., u pijanom stanju i vozeći neprilagođenom brzinom, skrivio prometnu nesreću u zagrebačkoj Dubravi, u kojoj je poginula njegova 25-godišnja djevojka.

VKS je izvijestio da je 25-godišnjak prvostupanjskom presudom zagrebačkog Županijskog suda bio osuđen zbog izazivanja prometne nesreće, počinjenog neizravnom namjernom, na kaznu zatvora u trajanju sedam godina.

Prihvaćajući njegovu žalbu VKS je prvostupanjsku presudu preinačio na način da ga je osudio na šest godina zatvora, dok je žalbu državnog odvjetnika odbio kao neosnovanu.

Prizivni sud je ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio otegotne okolnosti poput dosadašnje brojne prekršajne osuđivanosti optuženika u relativno kratkom vremenskom periodu i činjenicu da je poginula djevojka u dobi od 25 godina te olakotne okolnosti, da je u vrijeme nesreće bio mladić od 24 godine i otac dvogodišnjeg djeteta, njegovo potpuno priznanje izraženo žaljenje i to da je sam pogođen nesrećom i stradavanjem djevojke.

Međutim, postupanje s neizravnom namjerom ne može se prema odredbama Kaznenog zakona uzeti kao otegotna okolnost, pojasnio je VKS.

Apelacijski sud ističe da je državni odvjetnik neosnovano u žalbi upirao na brzinu kojom se optuženik kretao prije nesreće (oko 143 kilometara na sat, iako je dopuštena brzina bila 50 kilometra na sat) i koncentraciju od 1,5 promila alkohola u krvi.

“Zbog toga je upravo kazna u trajanju šest godina primjerena osobnim prilikama optuženika te dostatna da se izrazi društvena osuda za počinjeno kazneno djelo, koje u sadašnjem društvenom trenutku predstavlja veliku društvenu opasnost, kao i da se utječe na optuženika i sve ostale da se suzdrže od činjenja kaznenog djela”, zaključio je VKS.

Nesreća u kojoj je poginula 25-godišnjaka dogodila se 20. siječnja 2023., oko 2,30 sati, nakon što je vozač svojim BMW, zbog nepropisne brzine, prešao na desnu prometnu traku Mandlove ulice, udario u rubni kamen i potom sletio na meki teren, nastavivši se nekontrolirano kretati sve dok nije udario u stup javne rasvjete.

U toj prometnoj nesreći vozač je prošao bez težih ozljeda, no njegova 25-godišnjica suputnica je zadobila višestruke prijelome te je preminula na mjestu

Prema pravomoćnoj presudi koja je objavljena na stranici Visokog kaznenog suda RH ovu odluku kojom je ublažena kazna pijanom vozaču donijelo je sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, novoizabrani glavni državni odvjetnik RH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare