Tvrtka koja je gradila Žičaru Sljeme zbog oštrih kritika tužila gradskog zastupnika. Izgubili su na sudu

Crna kronika 10. svi 202406:52 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je tužbu kojom je građevinska kompanija GIP Pionir tražila 3.318 eura odštete od gradskog zastupnika Renata Peteka jer ih je javno kritizirao zbog projekta Žičare Sljeme. Presuda nije pravomoćna.

Renato Petek je u svojoj izjavi iz svibnja 2021., koju je prenio portal Zagreb News, prozvao GIP Pionir zbog ugradnje sifona na trasi žičare, kakvi nisu bili predviđeni inicijalnim projektom. Tvrdio je da je u pitanju sifon vrijedan ondašnjih 44 tisuće kuna odnosno oko 5,9 tisuća eura, iako je u pitanju ugradbeni dio koji bi, govorio je, maksimalno trebao koštati 200 kuna odnosno oko 27 eura.

Problematizirao je Petek i činjenicu da žičara nije odmah dobila uporabnu dozvolu. Razlog je prema Petekovim riječima bilo bezrazložno premještanje donje postaje žičare koja je onda stvarala buku okolnim stanarima. Govorio je i o navodnim prijetnjama kojima je bila izložena ondašnja zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

“Priča o žičari je toliko odvratna i štetna za Zagreb da je najbolje da objekt Žičare prekrijemo sarkofagom kao u Černobilu. Planiram snimanje serijala kako bi mogao obuhvatiti sva otkrića o ukradenom, otetom novcu Zagrepčana”, izjavio je tada Petek.

Narušen ugled građevinske firme

Predstavnici GIP Pionira u tužbi su tvrdili da su im sve te Petekove riječi narušile ugled u poslovnom okruženju, te im nanijele onih 3.318 eura štete.

U svom odgovoru na tu tužbu Petek je isticao da kao gradski zastupnik ima pravo kritizirati projekte što ih financira Grad Zagreb. Upozoravao je, istaknuo je, na netransparentnost projekta sljemenske žičare, te podsjetio kako su upravo na njegovu inicijativu mnogi dokumenti o novoj žičari postali dostupni gradskim zastupnicima, pa ona i javnosti.

Što je do sada utvrdio USKOK?

Kao svjedok je ispitan i šef GIP Pionira Ranko Predović koji je izjavio kako su Petekove kritike bile neosnovane. Rekao je i da USKOK zbog projekta žičare vodi postupak, no, naglašava, nitko nije proglašen krivim.

“Zbog Petekovih riječi prikazani smo kao nekompetentna firma, pa su kupci gubili povjerenje u nas”, uvjeravao je Predović sud.

Dopuštena kritika važnog projekta

Sud je zaključio da je Petek kao gradski zastupnik imao pravo propitivati projekt koji se financirao javnim novcem.

“Pitanje izgradnje žičare Sljeme koja je financirana javnim novcem, nedvojbeno je pitanje javnog interesa i samim time Renatu Peteku kao političaru i zastupniku Gradske skupštine ne može se se ograničiti pravo slobode izražavanja da propitkuje te da izražava sumnju u njezinu transparentnost”, zaključio je Općinski građanski sud u Zagrebu u presudi na koju GIP Pionir ima pravo uložiti žalbu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!