U Gazi ubijeno 99 novinara, članovi HND-a zapalili svijeće i poručili: “Novinari i civili nisu mete”

Vijesti 05. velj 202414:29 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Vodstva Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u ponedjeljak su ispred Novinarskog doma organizirali bdijenje i zapalili svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi, poručivši kako ''novinari i civili nisu ratne mete''.

Na taj način pridružili su se akciji Međunarodne federacije novinara koja je u isto vrijeme održana u Bruxellesu.

Prema trenutnim podacima, od 7. listopada 2023. u Gazi je ubijeno najmanje 99 novinarki i novinara. Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92-oje. Živote je tijekom obavljanja svog posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih kolega za čijim izgubljenim životima jednako žalimo, istaknuli su predstavnici HND-a i SNV-a.

“Mi nismo šutljivi promatrači”

‘Gotovo sto ljudi, naših kolegica i kolega ubijeno je od početka rata. Mi nismo šutljivi promatrači, znamo, vidimo, slušamo i šaljemo svoju solidarnost i podršku ljudima koji se na tom području bore da istina dođe do javnosti”, kazala je predsjednica Europske federacije novinara i SNH Maja Sever. Dodala je i da novinari i civili ne smiju biti mete i pozvala na prekid vatre, zaustavljanje ubijanja i krvoprolića u Gazi.

”Ovim simboličnim činom iz Zagreba i Hrvatske šaljemo poruku solidarnosti prema obiteljima naših ubijenih kolega i kolegica koji, bez obzira na naciju i vjeru, stradavaju svaki dan obavljajući svoj posao”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Kazao je i kako su novinari u Gazi izabrani kao namjerne mete te dodao kako je teško povjerovati da su slučajno ubijeni, s obzirom na broj stradalih koji je stravičan.

Jedni grijeh – istina

Član Izvršnog odbora HND-a Branko Mijić rekao j da je ”stotinu novinara u Gazi ubijeno, odnosno namjerno likvidirano, a da je jedini njihov grijeh bio da su željeli reći istinu o genocidu koji se vodi pod maskom borbe protiv terorizma”.

Vodstva HND-a i SNH su za poginule novinare u Gazi zapalili svijeće ispred spomen ploče snimateljima, novinarima i tehničarima poginulima u Domovinskom ratu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!