U Hrvatskoj 95 posto očeva ne koristi roditeljski dopust

Vijesti 18. ožu 202214:41 0 komentara
Photo by Maria Lindsey Content Creator from Pexels

Uoči Dana očeva, koji se obilježava 19. ožujka, udruge Mamforce standard i Status M upozorile su kako je rano uključivanje oca u aktivnu brigu o djetetu izuzetno vrijedno za djetetov razvoj, no u Hrvatskoj čak 95 posto očeva ne koristi roditeljski dopust.

Tijekom pandemije u Hrvatskoj je došlo do velikog pada broja očeva koji koriste roditeljski dopust – 2019. taj je dopust koristilo 8,71 posto očeva, a 2020. i 2021. oko četiri posto, kaže utemeljiteljica Mamforce standarda Diana Kobas Dešković i poručuje da je te brojeve nužno mijenjati.

“Istraživanja ukazuju na niz pozitivnih utjecaja koje donosi skrb očeva o novorođenčadi i maloj djeci. Oni se odnose na djetetov kognitivni, društveni i emocionalni razvoj te na stjecanje vještina važnih za snalaženje i rješavanje problema”, istaknula je.

Hrvatsko zakonodavstvo poznaje rodiljni i roditeljski dopust, a uskoro će uvesti i očinski dopust, koji će trajati najmanje 10 dana nakon rođenja djeteta.

Rodiljni dopust završava kad dijete navrši šest mjeseci, nakon toga roditelji mogu koristiti roditeljski dopust koji može trajati osam mjeseci ako ga koriste oba roditelja, a šest ako ga koristi samo jedan roditelj.

Muškarca se još uvijek doživljava kao primarnog hranitelja

Iza odluke očeva da ne koriste roditeljski dopust mnoštvo je razloga – od financijskih do mentaliteta okoline jer društvo muškarca još uvijek doživljava kao primarnog hranitelja obitelji iako je realna situacija drugačija, navela je Kobas Dešković.

Smatra da bi većem korištenju te mogućnosti pomogla jasnija terminologija – majčinski, očinski i roditeljski dopust, i njihovo sustavno korištenje umjesto ukorijenjenog pojma “porodiljni dopust”.

“Očevi su roditelji i trebalo bi postati normalno da, baš poput majki, budu na dopustu koji im je namijenjen – očinskom i roditeljskom”, kaže Kobas Dešković.

Iz udruge Status M priopćili su da očevi nisu povremene dadilje i pomagači već bi trebali preuzeti aktivnu ulogu, koja podrazumijeva ravnopravni angažman u roditeljskom paru. Time bi preuzeli dio tereta neplaćenih poslova koji je gotovo isključivo na leđima žena i koji priječi put do rodne ravnopravnosti.

Pozdravljaju uvođenje očinskog dopusta, no nisu zadovoljni njegovim kratkim trajanjem pa Središnji državni ured za demografiju pozivaju da razmotri dobre prakse europskih zemalja, poput Španjolske ili Švedske, gdje očinski dopust traje 80-90 dana i u potpunosti je plaćen.

Smatraju da treba postojati obveza korištenja očinskog dopusta u jednom dijelu, dok bi drugi bio dobrovoljni, slično načinu na koji je regulirano pravo majke na rodiljni dopust.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!