U Hrvatskoj troje liječnika i 13 sestara s diplomama iz Kragujevca

Vijesti 12. kol 202214:12 0 komentara
Sime Zelic/PIXSELL

Troje liječnika i 13 medicinskih sestara radi u Hrvatskoj s diplomama Sveučilišta u Kragujevcu i svi su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, doznaje se u petak u strukovnim komorama.

U Srbiji je u tijeku istraga protiv bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića koji se terete da su zlouporabom ovlasti pogodovali pri izdavanju diplome državljanima Hrvatske i tako pribavili višemilijunsku korist.

U Hrvatskoj liječničkoj komori kažu da je od 2013., odnosno od ulaska Hrvatske u EU, samo troje liječnika s diplomom kragujevačkog Medicinskog fakulteta upisano u njihov Imenik liječnika, tj. izdana im je licenca za samostalan rad u Hrvatskoj.

VEZANE VIJESTI

Licencu su dobili nakon što su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, ističe HLK.

Od 2013. do danas HLK je zaprimila šest zahtjeva za priznavanje diplome kragujevačkog Medicinskog fakulteta. Od ovih šest zahtjeva dva postupka su prekinuta, a četiri postupka su dovršena izdavanjem rješenja o priznavanju inozemne kvalifikacije. Međutim, od to četvero liječnika, samo troje je zatim zatražilo i izdavanje licence.

U Hrvatskoj komori medicinskih sestara kažu da imaju u evidenciji ukupno 13 medicinskih sestara s diplomom fakulteta u Kragujevcu. Sve su one prošle Hrvatskoj komori postupak polaganja razlike ispita 2015. godine.

Predsjednik Komore Mario Gazić ističe da su to sve bile medicinske sestre koje su stekle srednje medicinsko obrazovanje u Hrvatskoj.

Nakon izbijanja afere zbog diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta.

“Mi kao Komora uputili smo fakultetu u Kragujevcu popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku. Tražimo da nam odgovore jesu li njihove diplome pravovaljane ili su i one među 22 poništene dipome”, dodo je Gazić.

Poručio je i kako ne može nikome oduzeti licencu na temelju medijskih napisa. “Na temelju odgovora iz Kragujevca, vidjet ćemo hoće li im se oduzeti licenca”, rekao je Gazić Hini.

Upitan za suprugu Peđe Grbina, rekao je da ne može izlaziti van s imenima prije nego što postupak završi te da u roku tjedan dana očekuje odgovor sveučilišta u Kragujevcu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!