U Jadranu ulovljene dvije otrovne ribe: “Gotovo je, to je sad njezino more”

Vijesti 23. svi 202413:13 0 komentara
Fishipedia / Ilustracija

Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo je u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora objavio kako su tijekom posljednjih dana u Jadranu ulovljena dva primjerka invazivne vatrenjače.

“Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača (Pterois miles) u Jadranu. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo ljeto imati najmanje deset ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti znanstvenicima”, napisao je Ugarković na stranici.

“Gotovo je, Jadran je njezino more! Nije trebalo dugo čekati na još jedan prijavljeni ulov. Opet na Luštici. Uz onu sliku od Danijel Đorđević, ovo je treća o kojoj znam ove godine. Prognozirao sam minimalno deset primjeraka u 2024., ali izgleda da sam podcijenio brzinu njezinog širenja”, izvijestio je samo dan kasnije o novom ulovu.

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo su lani objasnili o kakvoj je ribi zapravo riječ. Vatrenjača, riba lav ili riba paun je invazivna indo-pacifička vrsta poznata po štetnosti za lokalne ekosustave. Hrani se autohtonim ribljim vrstama i brzo širi Sredozemljem.

Na tijelu ima otrovne bodlje koje ubodom izazivaju snažnu bol. Postoji mogućnost i pojave ozbiljnijih simptoma pa se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku. Stoga se preporučuje oprezan pristup ovoj ribi, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova.

Zanimljivo da je otrov u bodljama termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom. Najbolja metoda je držanje ubodenog mjesta neposredno nakon uboda u vodi temperature 40 do 45 Celzijusovih stupnjeva u trajanju 30 do 90 minuta.

Vrsta je prvi put uočena u Jadranskom moru 2019., a najsjeverniji nalaz bio je kod Visa 2021. Predviđa se kako će se vatrenjača sve češće pojavljivati u našim krajevima. Najčešće se može uočiti u blizini podvodnih grebena i na manjim dubinama dostupnim podvodnim ribolovcima i rekreativnim roniocima. Vatrenjača je izvrsnog okusa te ju je moguće konzumirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!