U Karlovac stigli ranjeni i covid pozitivni bolesnici

Vijesti 29. pro 202021:43
Izvor: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Karlovačka bolnica prihvatila je u utorak pet ozlijeđenih iz Gline i dvoje covid pozitivnih bolesnika iz Siska, a na terenu najpogođenijem potresom je 13 karlovačkih HGSS-ovaca i 53 vatrogasca s 11 vozila, rečeno je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Stožera Civilne zaštite.

U Karlovačkoj županiji 30 je oštećenih zgrada, 28 u Karlovcu i po jedna u Dugoj Resi i Lasinji, dva su Karlovčanina ozlijeđena, ali ne teško, te se sve službe pripremaju za slučaj potrebe smještaja većeg broja ljudi bez sigurnih domova ili za smještaj ozlijeđenih. Na sanaciji šteta radi 100 vatrogasaca.

Anesteziologinja Mirjana Lončarić Katušin rekla je da se bolnica digla na tzv. zelenu razinu i time omogućila funkcioniraje svih službi za primitak bolesnika. Za sada je s traumama iz potresa stiglo četvero pacijenata iz Gline, čeka se prihvat još jednog pacijenta, te dva pacijenta iz Karlovca, a nitko od njih nije životno ugrožen.

VEZANE VIJESTI

Karlovčani su se u potresu ozlijedili u svojim domovima, jedan od njih na devetom katu, rečeno je.

Iz sisačke bolnice su stigla i dva covid pozitivna pacijenta na respiratoru.

Preraspodjelom raspoloživih kapaciteta karlovačka i ogulinska bolnica su za prihvat bolesnika s područja potresa oslobodile 130 kreveta, a za prihvat covid pozitivnih pacijenata još 40 kreveta.

Dva turistička objekta stavili svoje kapacitete na raspolaganje

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da su vlasnici dva turistička objekta u Josipdolu i Rakovici stavili svoje kapacitete na raspolaganje za osobe koji nemaju smještaj, puno je ponuda za pomoć građevinske operative, PPK je ponudio namirnice, te sa svime time koordinira služba 112 i županijski stožer.

U Karlovcu je nakon današnjeg potresa bilo prekida opskrbe električnom energijom a sve je do večeras sanirano.

Plinska mreža je pregledana i na njoj nije bilo oštećenja. Očišćene su i sve lokacije na kojima je došlo do urušavanja fasada, crijepova, dimnjaka i slično, a najviše intervencija je bilo na području užeg središta grada.

Javnoj vatrogasnoj postrojbi na raspolaganje se stavilo 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava, Stožer je u stalnom kontaktu s gradskim Crvenim križem koji za slučaj evakuacije i smještaja građana na raspolaganju ima školske dvorane, prioritetno dvorane osnovnih škola Grabrik i Švarča.

Sutra će statičari karlovačkog Društva arhitekata građevinara i geodeta obići sve škole i vrtiće i ostale javne objekte radi stručne procjene moguće prouzročene štete.

Da bi bili ispunjeni zakonski uvjeti za proglašenje elementarne nepogode na području Karlovca grad moli prijave u sljedećih sedam dana.

Grad Karlovac je pozvao sve stanovnika Karlovca da ostanu smireni, na oprezu i solidarni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar