U KB Dubrava otvaraju se novi odjeli, velik je priljev novih pacijenata

Vijesti 13. tra 202110:51 > 13:17
Izvor: N1

Voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava Bruno Baršić za N1 je kazao da se u Dubravi otvara jedan novi odjel, a priprema se i šesta intenzivna jedinica.

“Priljev bolesnika je nešto veći, što i očekujemo. Narednih dana imat ćemo velik priljev, jučer ih je došlo 35, a ukupno imamo 340 pacijenata. Danas je pušten u pogon novi odjel koji vode kolege pulmolozi s Rebra”, rekao je infektolog Bruno Baršić.

Osim toga, priprema se još i šesta intenzivna jedinica u četvrtak, kazao je.

“Dolaskom pacijenata povećavamo kapacitete i za prijem pacijenata i dolaze nam kolege iz drugih ustanova”, rekao je Baršić.

Globalno gledano, u tijeku je drugi val, kaže on.

Bolnički sustav na vrhuncu za 10 dana

“To treba zabrinjavati, ali očekujemo da smo mi na vrhuncu toga, a bolnički će sustav biti na vrhuncu za 10 dana. Potom očekujemo pad broja oboljelih i neku normalizaciju tijekom ljeta.

Mi se borimo s prirodom, to su prirodni procesi, virusi nastaju u prirodi, mogu mutirati… No za sada se čini da će tijek biti ovakav kakav očekujemo”, rekao je.

Cijepljenje puno pomaže

“Pandemije dođu, istutnje se i prelaze u neke normalne bolesti s kojima ćemo se sporadično i dalje nositi, susretati i živjeti. Možda ćemo imati neke veće i manje epidemije i dolazit će i novi sojevi. No važno nam je da cjepiva djeluju i na druge sojeve.

PROČITAJTE JOŠ

Nadam se da ćemo od svibnja nadalje ipak bolje živjeti. Ipak ćemo imati bolju procijepljenost. Imamo naznake da ćemo dobiti lijekove koje ćemo moći rabiti izvan bolnica, kao i za gripu, pa ako unutar četiri dana od bolesti popijemo lijek, ubrzat ćemo liječenje, smanjit ćemo širenje bolesti, ali ćemo i dalje imati težih stanja, kao i kod gripe”, kazao je Baršić.

Kazao je kako je smrtnost nešto manja, prema preliminarnim podacima za bolesnike koji su došli nakon 08.03.

“120 bolesnika je otpušteno i smrtnost je među njima 7 posto niža nego zimus. To je dobro, to povezujemo s mnogo mlađom populacijom koja nam stiže, no oni imaju možda i teže kliničke slike”, rekao je Baršić, koji je dodao da i kod korone, ali i kod svih drugih polja u medicini, liječnici stalno uče. “Ja i danas svaki dan čitam bar dva ili tri stručna članka”, kazao je.

Rekao je i da je kod nas bolnička smrtnost skoro ista kao i u Engleskoj.

“Hrvatska ima stariju populaciju i to jako utječe na smrtnost. Dob je faktor koji jako doprinosi. Na respiratorima idemo ka broju od 50 bolesnika, otvaramo nove intenzivne odjele… To je dosta teška bolest.

Lijekova ima dovoljno, nešto manje Remdesivira, ali to neće utjecati na smrtnost. Taj lijek je dobar u ranoj fazi, prije dolaska u bolnicu. Mlađi pacijenti dolaze tek nakon 10. dana bolesti, a ranije su pripadnici starije populacije dolazili nakon samo dva ili tri dana bolesti”, rekao je Baršić.

Kazao je kako je uvjeren da neće imati manjka lijekova.

Postcovid ambulante imaju puno pacijenata s neurološkim problemima

Neurološke smetnje koje se javljaju kod dijela pacijenata koji su preboljeli koronu javljaju se kod 30 posto pacijenata.

“Jedna trećina ima neurološke, psihijatrijske tegobe, i zato imamo tim koji se bavi postcovid. Imamo i psihijatre, možda je njih i najviše od svih specijalnosti”, rekao je infektolog.

Kazao je kako liječnici definitivno imaju burnout, ali i dalje su motivirani da odrade svoj posao.

“Ono što osjećaju, nose kući. Kada znate da činite nešto dobro, i kada znate da ne može raditi netko drugi, to činite i burnout bude manji. Dirljivo mi je vidjeti mlade kolege kako rade, rade to zdušno i ponosan sam na njih”, rekao je Bruno Baršić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar