U okolici Raba viđeni dupini, evo kako se trebate ponašati ako ih sretnete

Vijesti 06. srp 202314:00 1 komentar
Institut Plavi svijet

Institut Plavi svijet je objavio kako su proteklih tjedana dobili nekoliko dojava građana koji su u Riječkom zaljevu i kod Raba vidjeli dupine. Navode da borave u lukama te su prijateljski nastrojeni prema ljudima.

Radi se o samotnim jedinkama običnog kratkokljunog dupina, vrsti koja se od 1970-ih smatra izumrlom u Jadranskom moru. Ova nesvakidašnja pojava postaje još fascinantnija s obzirom na prirodnu sklonost ove vrste da živi u grupama, kažu iz Plavog svijeta.

Samotni dupini su jedinke koje se odvajaju od ostatka svoje vrste i većinu vremena provode sami. Još uvijek nije poznato zašto se ovaj fenomen događa, no razlozi mogu biti brojni – bolest koja ih sprječava da drže korak s grupom ili trauma uzrokovana smrću druge srodne jedinke. Zanimljivo je da neovisno o vrsti, samotni dupini pokazuju gotovo identične obrasce ponašanja koji se tijekom vremena mijenjaju kroz četiri faze. U prvoj fazi se izoliraju od drugih jedinki svoje vrste i ostaju u manjem prostoru gdje počinju pokazivati interes za nežive objekte kao što su čamci ili plutače. U drugoj fazi počinju redovito prilaziti čamcima, ali ne dopuštaju kontakt s ljudima. Treću fazu označava manji fizički kontakt, dok u četvrtoj dupin dopušta i inicira kontakt s ljudima. Ukoliko dupin dosegne treću ili četvrtu fazu, obično postane lokalna atrakcija. Pojava samotnih dupina dokumentirana je kod više vrsta dupina diljem svijeta, uključujući i Jadran, gdje su zabilježena dva slučaja samotnih prugastih dupina u Vinodolskom kanalu i Malom Lošinju, kao i vjerojatno najpoznatiji slučaj samotnog dobrog dupina Bobija, koji je tijekom više godina boravio u Novigradskom i Karinskom moru.

Intenzivna interakcija s ljudima predstavlja rizik za dobrobit dupina i dovodi do brojnih neželjenih situacija: Ljudi ga mogu uznemiravati dok se odmara, slučajno ga ozlijediti ili ponuditi neprikladnu hranu. Zbog ljudske prisutnosti, dupini su izloženi većem riziku od nasukavanja, zapetljanja u užad ili sudara s čamcima. S obzirom da se radi o divljoj životinji, neprimjereno ljudsko ponašanje može navesti dupina na agresivno ponašanje. U Brazilu 1994. je zabilježen slučaj u kojem je dobri dupin ubio plivača. U velikoj većini slučajeva, agresivno ponašanje dupina je reakcija na neprimjereno ponašanje onih koji ga pokušavaju ugroziti.

Dupini su strogo zaštićene životinje i Institut Plavi svijet apelira na sve koji se zateknu u blizi da ne pokušavaju prići i plivati s dupinom, dodirivati ga ili hraniti.

Institucija Plavi svijet
Institucija Plavi svijet
Institucija Plavi svijet

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare