U Petrinji kreće projekt očuvanja obrtništva i malih poduzeća

Vijesti 27. srp 202115:22 0 komentara
Centar novog života"
N1

U Petrinji se ostvaruje projekt stambeno-poslovnog kontejnerskog naselja "Centar novog života", čiji je primarni cilj opstanak većeg broja petrinjskih obrtnika i malih poduzetnika pogođenih potresom, a u utorak je ministar Ćorić rekao kako očekuje da će biti završen za mjesec i pol dana.

Uz stotinjak stambenih, u tijeku je montaža isto toliko poslovnih kontejnera, u kojima će biti smještene obrtničke radionice, uredi, prodavaonice i drugi poslovni prostori. Gradilište su u utorak obišli ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić sa suradnicima.

“Za zatvaranje financijske konstrukcije ovog objekta je bilo potrebno još 30 milijuna kuna, od kojih je 15 već osigurano, a preostalih će 15 biti osigurano narednih dana. Kako bi se ovdje nastavile gospodarske aktivnosti, prioritet je bio zadržavanje obrtnika i poduzetnika”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Podsjetio je da je na Vladi prošli tjedan prihvaćeno povećanje potpora malih vrijednosti sa 10 na 17 milijuna kuna, čime je obuhvaćeno oko 600 mikropoduzetnika, kojima ćemo s 30.000 kuna financirati popravke i nabavku opreme.

“I Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo rada, kao i Vlada, bit će u Petrinji i uz Petrinju dok se grad ponovo ne izgradi i ne revitalizira na sve moguće načine”, poručio je ministar Ćorić, koji je dodao kako očekuje da će Centar biti završen za mjesec i pol dana.
Projekt će biti u funkciji, kako je rekao, dok se čvrsti objekti u Petrinji ne obnove i poduzetnici vrate u vlastite prostore.

Na pitanje novinara zbog čega projekt, koji su potaknuli Udruga Glas poduzetnika (UGP) i Hrvatski centar za potresno inženjerstvo (HCPI), kasni, odgovorio je da to treba pitati one koji su do sada vodili, a nisu imali financijsku konstrukciju. Na financijski problem tek je prošlog tjedna upozorila nova petrinjska gradonačelnica, ali je Ćorić upozorio da se ne treba vraćati na ono što je ranije bilo.

Sisačko-moslavačka županija nakon razornog potresa zaslužuje posebnu pozornost u revitalizaciji gospodarstva, rekao je župan Ivan Celjak. Uz sve druge mjere države, kako je rekao, budući Centar će biti novi poticaj poduzetnicima. Izrazio je uvjerenje kako će se na taj način istodobno zadržati sadašnji broj obrtnika i malih poduzetnika, koji je, unatoč korone i potresa, u porastu.

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes je rekla da je riječ o projektu koji će mnogo značiti za gospodarski oporavak Petrinje. Dodala je kako se projekt nije mogao financirati iz gradskog proračuna, pa je financijska intervencija države bila jedino rješenje da se projekt završi. U početku, kako je najavila, u Centru će biti zaposleno oko 160 ljudi.

N1

Osim što su razgledali gradilište centra, državni su se dužnosnici u središtu Petrinje upoznali i s tijekom rušenja i uklanjanja u potresu teže oštećenih objekata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!