U potresu oštećena i sisačka katedrala

Vijesti 28. pro 202018:10 > 19:33 0 komentara
sisak, potres, oštećeni krov
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U potresu koji je u ponedjeljak ujutro pogodio Sisak i Petrinju oštećena je i sisačka katedrala Uzvišenja sv. Križa, a katedralu je tijekom dana obišao sisački biskup Vlado Košić kako bi se upoznao s nastalom štetom, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

Na petrinjskom i sisačkom području jutros u 6,28 sati zabilježen je snažan potres jačine 5.0 prema Richteru. Naknadno su u 7,49 sati i 7,51 sati zabilježena još dva potresa od 4.7 i 4.1 prema Richteru, s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje.

Prilikom obilaska sisačke katedrale u pratnji biskupa Košića bili su katedralni župnik Marko Karača, voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić, statičar Slaven Novinc, građevinar Davor Vrbanek te predstavnici Ministarstva kulture i medija – načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Tatjana Lolić, glavni konzervator Tomislav Petrinec i voditeljica Službe za nepokretnu kulturnu baštinu Kristina Zloušić Iđaković.

Konstrukcijska oštećenja na sisačkoj katedrali

Nakon detaljnog pregleda preliminarni zaključci stručnjaka su kako su oštećenja zadobivena u potresu konstrukcijske naravi, a detaljnom analizom utvrdit će se njihova težina, ističe se u priopćenju Sisačke biskupije.

VEZANE VIJESTI

Jedno od vidljivo teških oštećenja nalazi se na vijencu zvonika te je njegova sanacija, zbog zaštite vjernika i prolaznika, prioritet. U manjem dijelu oštećen je i krov katedrale nad ulazom na pjevalište te spoj pročelja i zvonika.

Čak više nego pročelje stradala je unutrašnjost sisačke katedrale, gdje su vidljive brojne pukotine i oštećenja. Posebno je stradao strop iznad svetišta i sakristije te spoj kora i pročelja, koje je već bilo stradalo i u potresu koji je pogodio Sisak 1909. godine.

U potresu je teško stradala i župna kuća gdje su kroz cijeli objekt popucali zidovi, a srušio se i dio stropa na prvoj etaži.

Osim katedrale, stradalo je i više crkava, kapela i župnih kuća na sisačkom i petrinjskom području različite materijalne štete: crkva i župna kuća u Selima i Gori, župna crkva u Žažini, Pešćenici, Odri, Hrastovci, Hrvatskom Čuntiću i Petrinji, kapela Pohoda BDM u Sisku i kapela sv. Jakova u Mošćenici.

Detaljne informacije o oštećenjima sa župa još uvijek pristižu, navode iz Sisačke biskupije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!