U RH ušlo 15.879 raseljenih Ukrajinaca, od kojih 215 djece bez roditelja

Vijesti 28. tra 202215:31 0 komentara
Izbjeglice iz Ukrajine
REUTERS / Jorge Duenes / File Photo, Ilustracija

U Hrvatsku je od početka ruske agresije na Ukrajinu pa do četvrtka ujutro ušlo 15.879 raseljenih osoba, među kojima je 215 djece bez pratnje roditelja, izvijestili su danas državni tajnici na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Na tematskoj sjednici o prihvatu, potrebama i tretmanu ukrajinskih izbjeglica, među kojima je najveći broj žena i djece kao izrazito osjetljive društvene skupine sa specifičnim potrebama, naglašeno je da Hrvatska raspolaže s većim kapacitetima za prihvat dodatnog broja izbjeglih i raseljenih Ukrajinaca, od ranije navedene brojke za prihvat 20.000.

Državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić podsjetio je da MUP rješava status ukrajinskih izbjeglica i  odobrava privremenu zaštitu. Ravnateljstvo civilne zaštite trenutno osigurava smještaj za izbjeglice u 40 objekata i tri prihvatna centra – u Varaždinu, Osijeku i Gospiću za osobe koje nemaju osigurani smještaj.

U kolektivnim smještajima, raspoređenih diljem Hrvatske, smješteno je 1766 osoba. MUP je za svoje potrebe angažirao desetak prevoditelja, a osigurani su prevoditelji za potrebe svih policijskih uprava na području RH.

Do sada se javilo oko 600 osoba koje su spremne ponuditi smještaj raseljenim i izbjeglim Ukrajincima, a provjereni su njihovi objekti, kao i dostojnost i sigurnosti tih osoba, kako bi se spriječilo moguće počinjenje kaznenih djela na štetu izbjeglica, rekao je Katić.

MUP: Dosad nije zabilježeno trgovanje ljudima

Katić je izvijestio da MUP među ranjivim skupinama dosad nije identificirao žrtve trgovanja ljudima i spolnog zlostavljanja te iskorištavanja djece. Naglasio je da se pojačano obilaze mjesta prihvata i smještaja izbjeglih i raseljenih osoba, osobito onih u kojima su smještene ranjive skupine, kao i da MUP postupa po svim dojavama.

”Od ranjivih skupina najviše je primljeno maloljetnika bez pratnje, koji su smješteni u hotel Zagreb u Splitu gdje je zbrinuto 90-tak mladih nogometaša ukrajinskog nogometnog kluba Šahtar te ukrajinski jedriličari iz mlađih kategorija, dok je u zadarskom srednjoškolskom domu smješteno 24 maloljetnika”, kazao je.

Izvijestio je i da je dosad izdano 10.016 iskaznica koje dobiva svaka raseljena osoba iz Ukrajine, dok preostali broj od ukupno 15.879 osoba pristiglih u Hrvatsku još uvijek razmišlja hoće li zatražiti zaštitu koja im omogućava sva prava u RH, među kojima i zapošljavanje.

Dosad zaposleno 650 ukrajinskih državljana preko HZZ-a

Državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić je podsjetio da sve raseljene osobe imaju pravo na jednokratnu naknadu koja iznosi do 3500 kuna za kućanstvo i do 2500 kuna za kućanstvo na godišnjoj razini, a kojih je dosad izdano oko 1400. Zajamčena je i minimalna naknada od tisuću kuna mjesečno za nezaposlene raseljene osobe, napomenuo je Jelić.

”Trenutno u sustavu imamo 215 djece bez pratnje roditeljskog zakonskog zastupnika, a većina njih dolazi s osobama od povjerenja koje provjeravaju centri za socijalnu skrb radi sprečavanja počinjenja kaznenog djela. Centri imenuju djeci bez pratnje posebne skrbnike, a u tri smještaja zbrinute su i osobe s invaliditetom”, izvijestio je Jelić saborski Odbor.

Jelić je iznio brojku od 650 ukrajinskih državljana koji su se zaposlili preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), a zaprimljeno je i oko 500 zahtjeva zapošljavanjem koje su Zavodu uputili hrvatski poslodavci.

Istaknuo je da posao trenutno traži 545 ukrajinskih državljana, od kojih više od polovice imaju visoku stručnu spremu.

U hrvatski odgojno-obrazovni sustav uključeno 1291 ukrajinskih učenik 

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak izvijestio je saborski Odbor za ravnopravnost spolova da je od početka rata u Ukrajini u proces uključivanja u hrvatski odgojno-obrazovni sustav uključeno 1291 učenik u 434 škole.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!