Izglasan novi Zakon o obnovi, prihvaćeno i izvješće Zlate Hrvoj Šipek

Vijesti 17. velj 202312:09 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici izglasali su s 99 glasova za novi Zakon o obnovi koji bi trebao pojednostaviti i ubrzati obnovu potresom pogođenih područja. Zastupnici su podržali i izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o radu državnih odvjetništava u 2021. Odbijeni su i oporbeni zaključci da Vlada u Sabor uvrsti prijedlog o razrješenju glavne državne odvjetnice

Prva točka je Zakon o obnovi, no prije glasanja zatražene su stanke.

Sandra Benčić (Možemo!) ponovno je istaknula da obnove dosad praktički nije ni bilo te da za to nije bilo političke volje.

“No zakon o kojem danas glasamo daje napokon normalan institucionalni i zakonski okvir da se obnova provede ako postoji politička volja. Međutima, nema toliko dobrog zakona koji će nadomijestiti nevoljkost vladajućih da obnovu provode. Sada više nema alibija, ne možete reći ogrnaičava nas zakon. Jedini koji sada može stopirati obnovu je Andrej Plenković i vi koji mu držite većinu. Ako ne vidimo da obnova kreće punom parom nakon izglasavanja, onda svi vi morate dati ostavke”, rekla je Benčić.

Zakon o obnovi podržalo je 99 saborskih zastupnik, 16 je bilo suzdržavnih, a 15 protiv.

Novi zakon trebao bi znazno pojednostaviti i ubrzati obnovu. Donosi centralizaciju tri tijela, ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, ujednačivanje procedura, jedinstvenu javnu nabavu i ukidanje nepotrebnih dokumenata, a sve bi to trebalo značajno ubrzati procedure, naveo je tijekom saborske rasprave ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Izvješće Zlate Hrvoj Šipek

Zastupnici su glasali i o izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o radu državnih odvjetništava u 2021., zapravo o povjerenju samoj  državnoj odvjetnici. Njezin odlazak traži oporba, koja je proziva da „predmete drži u ladicama“ i da iznosi neistine, dok premijer Andrej Plenković uzvraća da ga nije impresionirao taj zahtjev i da oporba radi enorman pritiska na DORH.

Peđa Grbin naveo je da DORH nije samo glavna državna odvjetnica, nego tamo radi niz ljudi.

“Siguran sam da među njima ima onih koji bi mogli zamijeniti Zlatu Hrvoj Šipek, ali neće jer vladajući žele da ona ostane. Zašto? Jer svoj posao radi onako kako odgovara AP-u. Kada se njegovi inicijali pojave u predmetu, on završi u ladici”, rekao je šef SDP-a, a odgovorio mu je Hrvoje Zekanović odgovorio: “Koliko ja znam, jedini predmet u ladici Zlate Hrvoj Šipek je predmet GP, a ne AP”.

Marija Selak Raspudić kaže da mediji preuzimaju ulogu institucija, umjesto da one rade svoj posao.

Izvješće je podržalo 76 zastupnika, a 56 bilo ih je protiv.

Odbijeni su oporbeni zaključci da Vlada u Sabor uvrsti prijedlog o razrješenju glavne državne odvjetnice

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare