U Splitu od 11. do 15. veljače američki ratni nuklearni brod USS Harry S. Truman

Vijesti 10. velj 202217:28 > 17:31
MC3 Danny Ray Nunez Jr. / Navy Office of Information / AFP

Američkom ratnom nuklearnom brodu USS "Harry S. Truman" Vlada je odobrila uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u splitskoj luci od 11. do 15. veljače, pri čemu je ministar obrane Mario Banožić istaknuo kvalitetnu suradnju s američkim saveznicima i partnerima.

“Radi se o rutinskom posjetu radi logističke dopune i odmora posade broda”, rekao je Banožić u četvrtak na sjednici Vade, a u izjavi novinarima prije sjednice potvrdio je da će posjetiti brod 14. veljače.

To će biti prilika za razgovor s našim američkim saveznicima, partnerima, za jednu snažnu podršku koja će biti potvrđena i na taj način.

VEZANA VIJEST

Suradnja s američkom mornaricom je intenzivna, dodao je i podsjetio na održavanje njihovih brodova u brodogradilištu “Vikor Lenac”.

Veleposlanstvo SAD-a je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostavilo notu kojom je zatražilo odobrenje za uplovljavanje za USS “Harry S. Truman”, a Vlada je odobrenje dala sukladno odredbama pomorskog zakonika.

Povjerenstvo za utvrđivanje projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Hrvatske

Vlada je na sjednici donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Povjerenstvo je osnovano radi učinkovitijeg rada i transparentnosti cjelokupnog postupka pružanja potpore tim projektima te jačeg povezivanja s Hrvatima izvan Hrvatske.

Prema ustavnoj i zakonskoj obvezi Hrvatska skrbi o Hrvatima izvan Hrvatske, a povezivanje i suradnja s Hrvatima izvan granica naše države strateški je interes za Hrvatsku, istaknuo je državni tajnik Zvonko Milas.

U skladu s tim Vlada kontinuirano pruža financijsku potporu projektima od strateškog značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu, za Hrvate u Bosni i Hercegovini i hrvatskom iseljeništvu.

Povjerenstvo čine predstavnici Glavnog tajništva Vlade, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva financija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

“Projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Hrvatske smatrat će se projekti čijom provedbom unaprjeđujemo položaj i kvalitetu života Hrvata, doprinosimo očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva, baštine i jačamo povezanost s Hrvatskom”, dodao je Milas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.