U trgovinama možemo dobiti različit ostatak novca, Milun objasnio zašto

Vijesti 30. pro 202215:28 0 komentara
Igor Soban/Sandra Simunovic/PIXSELL/N1/ilustracija

Euro nam je pred vratima, a Hrvati će s prvim danom 2023. razbijati glavu matematikom, odnosno preračunavanjem, sve dok se ne naviknemo na novu valutu.

Kako bi to računanje bilo lakše pomože matematičar Toni Milun koji je na svojoj Facebook stranici “S Milunom do milijuna” upozori na jednu zamku koja vreba nakon dolaska nove valute.

“Znam da postoje ljudi koji idu po trgovinama i iz hobija provjeravaju je li konverzija u eure ispravno provedena – i dobro je da to čine – zbog njih smo sigurniji. Isto tako znam da će provjeravati kalkulatore konverzije i da će uočiti da tijekom dvojnog optjecaja od 1. 1. do 14. 1. 2023. u različitim trgovinama možemo dobiti različit ostatak za isti iznos računa.

Kako je to moguće? Da, moguće je da se dobije različit ostatak, ali u iznimnim situacijama i razlika je svega par lipa. I odmah da kažem – sve je u redu, nitko tu nikoga ne vara iako postoje na internetu kalkulatori koja ponekad daju različit ostatak. A meni su pala na pamet ukupno čak četiri različita načina računanja ostatka”, objašnjava Milun.

U videu je dodatno objasnio kako je moguće da ponekad postoje razlike u slučaju kad kupac plaća kombinirano – kunama i eurima, a trgovina nema dovoljno eura za uzvratiti pa također vraća kombinaciju kuna i eura.

“Znam, to se rijetko događa, ali meni kao matematičaru to je zanimljivo. Na slici je primjer jednog računa u kojem se vidi slučaj kad trgovina nema dovoljno eura za povrat pa vraća kombinaciju eura i kuna. Povrat u kunama može varirati: 5,80 ili 5,84 ili 5,88 kn, ovisno o metodi preračunavanja i u kojem se trenutku iznos zaokružuje na dvije decimale”, rekao je.

Milun dodajte kako iz ovoga možemo i nešto naučiti, a to je da bi ubuduće bilo bolje odmah u zakonu jasno navesti u kojem se trenutku iznos zaokružuje na dvije decimale.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!