U trgovine stiže nova vrsta hrane: Zdrava je i ne deblja. Hoćete li je probati?

Vijesti 20. sij 202308:20 6 komentara
Image by Karolina Grabowska from Pixabay

Skakavac, crv brašnar i kućni zrikavac - možete li ih zamisliti u vašem tanjuru? Od idućeg tjedna u obliku brašna naći će se na policama trgovina diljem Hrvatske.

Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je zrikavce kao prehrambeni proizvod i uvrstila u kategoriju “nove hrane”, a to odobrenje moglo bi otvoriti put i drugim kukcima kao što su skakavci, mravi, cvrčci, muhe i ličinke, prenosi Dnevnik.hr.

“Prvo smo morali dobiti odobrenje na razini regulatornog statusa da bismo to mogli nazvati novom hranom”, objasnila je nutricionistkinja Darija Vranešić Bender i istaknula: “Sadrže jako puno proteina, od 55 do 85 posto proteina u 100 grama što bi bilo značajno više nego u usporedbi s mesom, govedinom, piletinom i tako dalje.”

Image by Benjamin Balazs from Pixabay

Aleksander Gavrilović vlasnik je prve certificirane tvornice buba i svoje brašno koje čeka prodaju već ima, a okus, kaže, može biti raznolik: “Ako vi tu životinju nahranite dan prije čokoladom, dobit ćete čokoladni okus. Dajte čokoladu, jabuke, kupine – dobit ćete sve te okuse. Od tog brašna možete napraviti sve – palačinke, kruh, kolače.”

Vranešić smatra da koliko god bili tradicionalni ipak postajemo sve otvoreniji prema novim kuhinjama: “Ako gledamo druge civilizacije, one zapravo prilično dugo i obilno konzumiraju takve namirnice i to mi danas i zapravo oduvijek nazivamo entomofagijom.”

U pojedinim azijskim zemljama kukci se već koriste kao neka vrsta hrskave slastice koja, ono što je najvažnije – ne deblja, a nutricionistkinja objašnjava i zašto: “Govorimo o relativno povoljnom sadržaju masnoća, koje su otprilike oko 20 do 30 posto i od toga imamo jako puno upravo nezasićenih omega 3 masnih kiselina koje su također povoljne za naše zdravlje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare