“U trokutu suvlasnika, predstavnika suvlasnika i upravitelja svi imamo problema”

Vijesti 05. stu 202212:21 1 komentar
N1

U planu je novi zakon koji bi trebao uvesti reda u upravljanju i održavanju zgrada, od obveza koje se tiču upravljanja i održavanja zgrada do kazni za neodrađeni posao. U Novom danu o potrebi takvog Zakona i neredu u tom području govorio je Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba.

Bio sam kao predstavnik u povjerenstvu koje se formiralo još 2019. godine. Udruga koju ja predstavljam zagovarala je da treba krenuti u normativno objedinjavanje svega ovoga što stoji u Zakonu o vlasništvu, Vladinoj uredbi o održavanju zgrada i Zakonu o obveznim odnosima, rekao je.

Svi imamo problema u trokutu suvlasnika, predstavnik suvlasnika i upravitelja, dodao je.

Postoji niz problema koji se moraju riješiti. Važno je razumjeti da odluku o korištenju novca iz zajedničke pričuve donose suvlasnici. Oni su vlasnici novaca i odlučuju, osim onih radova koje nalaže zakonodavac poput kontrole dizala, kontrole dimnjaka, protupožarni aspekti. To ide po sili zakona. Ostalo, manji i veći radovi, tu odlučuju suvlasnici. Suvlasnici stanova su suvlasnici i zajedničkih prostora. Moramo biti svjesni da su krov, dizalo, stubište zajednički prostori, rekao je.

Neki još uvijek misle da će neki SIZ popraviti krov

Nužno je, kaže Vladanović, definirati prava, obveze i odgovornosti upravitelja zgrade, predstavnika suvlasnika te samih vlasnika stanova.

Prema sadašnjem sustavu, svaki suvlasnik ima prava i obveze. On mora sudjelovati u raspravama i donošenju odluka. Zasad nema sankcija ako ne žeite sudjelovati u odlukama. Ima onih koji će dati potpis i ne žele sudjelovati u raspravama. Ima onih koji kritiziraju a nemarni su prema svojim suvlasničkim obvezama. Ne donose odluke upravitelji i predstavnici stanara. Ono što mi očekujemo je da se suvlasnici izdignu, rekao je Vladanović.

U zgradi svi žive pod zajedničkim krovom. Nebitno je li to zadnji kat ili prizemlje. Svih se tiče i lift i krov. Mi još uvijek živimo u nekim prošlim vremenima, neki misle da će neka “samoupravna interesna zajednica” meni popraviti krov. Nema, privatno je to vlasništvo. Trebao je doći potres da osvijestimo tu činjenicu. Delikatno je i pitanje pravne osobnosti, hoće li suvlasnička zajednica imati svoj OIB i pravni subjektivitet, rekao je.

Vladanović se osvrnuo i na predviđene kazne za neobavljen posao i ideju da su predviđene kazne, dođe li do kvara na plinskim instalacijama ili poplave, a upravitelj ne osigura majstora u roku od tri sata.

Teško je naći majstora, ali kad je riječ o hitnim intervencijama, treba djelovati. Nema demokratskih rasprava ako se u dva u noći zaštopa glavna vertikalna cijev i nastane poplava i čovjek je u bazenu. Zove se upravitelj i dužan je hitno intervenirati. Intervencija mora biti brza, rekao je.

Pedstavnici stanara trebali bi se educirati

U mojem iskustvu od dvadesetak godina, upravitelji nisu ostvarili svrhu, pišu uplatnice i koordiniraju. Kad je riječ o predstavnicima suvlasnika, to je veoma nezahvalan posao. Skidam kapu tko se toga prihvati. Svatko ima neko svoje mišljenje. Ima ljudi kojima nije mjesto u tom sustavu. Zalažem se da se te predstavnike stanara educira kroz nekih 20-tak sati i certificira. Tako će svi ovi koji su nesposobni, a ima ih, otpasti, smatra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.