U zagrebački ZOO stigao sabljorogi oriks

Vijesti 28. pro 202213:29 0 komentara
ZG Zoo

Sabljorogi oriks Max došao je prošli mjesec iz Leipziga u zagrebački Zoološki vrt, vrlo brzo sprijateljio se s tri ženke oriksa koje su ga dočekale, pa se djelatnici ZOO-a nadaju njihovu potomstvu, priopćio je u srijedu zagrebački ZOO.

Sabljorogi oriks Max rođen je u Zürichu prije gotovo tri godine, a nakon dolaska iz Leipziga u zagrebački Zoološki vrt kratko je bio smješten u nastambi do one u kojoj žive tri ženke oriksa.

“Mladi mužjak Max je prvo dva sata preko mreže šarmirao starije dame, a nakon što su se zoolozi i veterinari uvjerili da će se životinje lijepo slagati, otvoreni su prolazi između njihovih nastambi. Već idući dan životinje su zajedno jele i boravile u štali. Od tada su Max i maksimirske ljepotice nerazdvojni“, rekao je Tomislav Krizmanić, edukator u zagrebačkom ZOO-u.

ZG Zoo

Ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Damir Skok kaže kako su njihovi sabljorogi oriksi uključeni u Europski uzgojni program (EEP) pa se nadaju da će pridonijeti očuvanju te životinjske vrste koja je svojedobno izumrla u prirodi.

Sabljorogi oriksi naseljavali su stepe, pustinje i polupustinje sjeverne Afrike, no izumrli su zbog pretjeranog izlova i gubitka staništa, pa se sada uzgajaju u zoološkim vrtovima i prirodnim rezervatima. Tako uzgojeni oriksi reintroduciraju se u prirodu.

ZG Zoo

Zahvaljujući programima povratka sabljorogih oriksa u prirodu sada te životinje nastanjuju neke nacionalne parkove Tunisa, Maroka i Senegala, rekao je Skok te istaknuo kako je zaštita ugroženih životinjskih vrsta jedna od glavnih zadaća suvremenih zooloških vrtova.

Sabljorogi oriksi jedina su vrsta oriksa kojoj rogovi idu unazad. Rogove imaju i mužjaci i ženke, većina krzna im je bijela, a vrat i prsa smeđi. Neke jedinke imaju smeđe pruge na bedrima i bokovima. Graviditet kod oriksa traje oko 8,5 mjeseci, a mladi pri okotu imaju smeđe krzno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!