U Zagrebu prosvjed zbog menstrualnog siromaštva: “Krvavo plaćamo ovaj otpad”

Vijesti 25. svi 202111:17 > 11:21
Izvor: Zelena akcija

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su performansom obilježili Tjedan menstrualnog siromaštva koji se održava od 24. do 28. svibnja.

Na Glavnom kolodvoru u Zagrebu postavili su transparent u obliku jednokratnog plastičnog uloška s natpisom “Krvavo plaćamo ovaj otpad”.

“Menstrualno siromaštvo globalni je problem, a rješavanje tog problema ljudsko je pravo”, izjavila je Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije. Dodala je da postoji i “krvava” istina o konvencionalnim plastičnim menstrualnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, koji imaju negativan utjecaj na naš planet, ali i na zdravlje osoba s menstruacijom.

Aktivisti su upozorili na to da suočavanje s menstrualnim siromaštvom zahtijeva sustavne promjene. Od uvođenja seksualnog i zdravstvenog obrazovanja do donošenja mjera koje omogućuju da sigurniji, višekratni i održivi menstrualni proizvodi budu dostupni svim osobama s menstruacijom.

“Pozivamo donositelje odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i potaknu promicanje višekratnih menstrualnih potrepština kao rješenja”, naglasila je Mileusnić.

U Hrvatskoj je glavni problem u porezu na menstrualne potrepštine, koji iznosi 25 posto, što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu, naglašavaju prosvjednici u priopćenju. Visoka stopa PDV-a na esencijalnu higijensku potrepštinu, o kojoj ovisi polovica stanovništva, povećava društvene nejednakosti te diskriminira osobe s menstruacijom, dodaju.

“Više od 10 posto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Više od 10 posto njih ne može si uopće priuštiti uloške te ih odabiru prema cijeni, a ne kvaliteti”, objasnila je Mileusnić. Pokazalo je to prvo takvo istraživanje u RH, koje je provela udruga PaRiter iz Rijeke.

“Prema istraživanju, čak jedna trećina osoba s menstruacijom izabrala bi sigurnije, održive i višekratne potrepštine ako bi si ih mogla priuštiti”, dodala je Mileusnić.

Zelena akcija

Menstrualne su potrepštine skupe, a najčešće korišteni menstrualni proizvodi su oni najjeftiniji, ali i najštetniji za zdravlje osoba s menstruacijom, kaže se u priopćenju.

“Takvi proizvodi izrađeni su od jednokratne plastike, a uz to sadrže koktel štetnih kemikalija, čije prisustvo može uzrokovati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, poput bolesti srca, neplodnosti i poremećaja u endokrinom sustavu”, objasnila je Mileusnić.

“Višekratne i održive menstrualne potrepštine dugoročno su ekonomski isplative, zdraviji su izbor za osobe s menstruacijom i smanjuju zagađenje jednokratnom plastikom. Međutim, kako bi njihovo korištenje bilo što raširenije, nužni su sustavni poticaji. Od uključivanja u sustav obrazovanja i smanjenja poreza do poticaja za kupnju takvih proizvoda”, zaključila je Mileusnić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar