U Zagrebu voda skuplja nego u Milanu, Madridu, Varšavi i Rimu

Vijesti 01. pro 202209:53 4 komentara
Unsplash / Ilustracija

Apsurdno je da vlada s više od pola milijarde kuna subvencionira struju za Grad Zagreb kako bi spriječila udar na džepove građana, dok gradska vlast podiže cijenu vode za 20 posto koristeći kao izgovor uredbu koja nije na snazi kazao je ministar Davor Filipović, piše u četvrtak Večernji list.

“Vlada će odgoditi primjenu uredbe na godinu dana, ali pozivam zagrebačku vlast da odustane od povećanja cijene vode i udara na standard građana. Apsurdno je da Vlada s više od pola milijarde kuna subvencionira struju za Grad Zagreb kako bi spriječila udar na džepove naših sugrađana, a gradska vlast istodobno podiže cijenu vode za 20 posto koristeći kao izgovor uredbu koja nije na snazi”, rekao je Filipović, navodi dnevnik.

vezane vijesti

U njegovu ministarstvu dodatno pojašnjavaju kako su Grad Zagreb i trgovačka društva u njegovu vlasništvu na temelju mjera koje je donijela Vlada sklopili nove ugovore o opskrbi električnom energijom za petomjesečno razdoblje od Nove godine.

Na temelju tih ugovora grad će, kažu, na struji uštedjeti oko 580 milijuna kuna. Upozoravaju na to da je Vladinim mjerama osigurano i subvencioniranje struje koju koriste vodovodi, za rad pumpi i slično, zbog čega, uvjereni su, ne bi trebalo biti poskupljenja vodnih usluga ni u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Argument po kojem ViO mora podići cijene svojih usluga zbog nove uredbe, krize i poskupljenja energenata smatraju pak pukim izgovorom za loše upravljanje i napominju da postoje i isporučitelji koji bi prema novoj uredbi plaćali manje naknade jer su sustavno i planski više godina radili na poboljšanju sustava i pritom napravili vidljive pomake.

Odgodu su tražili pa su njom i zadovoljni, ali Holdingu ta Filipovićeva najava ne znači ujedno i da neće biti podizanja cijena. Kako nam u komunalnom divu neslužbeno objašnjavaju, Grupacija vodovoda i kanalizacije RH, u kojoj je 75 najvećih pružatelja vodnih usluga, uključujući zagrebačku Vodoopskrbu i odvodnju (ViO), od Vlade je tražila da Uredbu prolongira, a dogodi li se to, najavljeno će poskupljenje Holding “korigirati”, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare