Udruge traže jedinstvenu stopu PDV-a na hranu od pet posto

Vijesti 23. svi 202311:03 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Udruga Glas poduzetnika (UGP), Udruga hrvatskih malih mljekara, Udruga proizvođača paškog sira i Grupacija mesnih industrija, smatraju da je PDV na prehrambene proizvode previsok te traže jedinstvenu stopu od pet posto.

Visoke stope PDV-a na hranu nepovoljno utječu na poslovanje brojnih proizvođača mliječne i mesne industrije te znatno ugrožavaju njihovu konkurentnost na domaćem, ali i stranom tržištu, kaže se u priopćenju tih udruga objavljenom u utorak.

Podsjeća se da je od 1. travnja 2022. godine smanjen PDV na maslac (s 25 posto), te svježe meso i ribu (s 13 posto) na pet posto, ali da je PDV na mlijeko ostao isti, no 2013. godine povećan je s nula na pet posto.

Nažalost, kaže se u priopćenju,  smanjenje PDV-a nije obuhvatilo proizvode poput fermentiranih mliječnih proizvoda sirnih namaza, mesnih prerađevina, salama i pršuta, koji se i dalje oporezuju s 25 posto PDV-a, a s 25 posto oporezuju se i zamrznuto meso i riba. Udruge smatraju da to znatno smanjuje prihod velikim proizvođačima koji u određenom razdoblju godine ne uspijevaju ostvariti prodaju svježeg mesa i ribe.

Drže da je zanemarivanjem tih kategorija vlada ugrozila poslovanje proizvođača iz mliječne i mesne industrije, a najviše malih.

Tim potezom stvoren je potpuni disbalans u konkurentnosti domaćih i uvoznih proizvoda jer Hrvatska nije usklađena s praksama drugih europskih zemalja gdje se PDV na hranu kreće od nula do deset posto, zbog čega cvate prodaja uvoznih mliječnih i mesnih prerađevina, dok se istovremeno u Poljskoj domaća proizvodnja štiti uz stopu PDV-a na hranu od nula posto, kaže se u priopćenju.

Udruge smatraju da ulazak Hrvatske u Schengen predstavlja pravo vrijeme za smanjenje PDV-a na mliječne i mesne proizvode i da bi takav potez pridonio oporavku hrvatske ekonomije.

“Imamo daleko najveći PDV na hranu u EU-u. Krajnje je vrijeme za jedinstvenu stopu od pet posto želimo li imati konkurentne proizvođače hrane”, izjavio je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas i dodao da uvođenje te stope traže u što skorijem roku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!