Uhićena je još jedna osoba u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga

Vijesti 05. tra 202312:23 1 komentar
Emica Elvedji /PIXSELL

Još jedna osoba uhićena je u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga, ekskluzivno doznaju 24sata. Najnovije informacije otkriva nam novinarka iz Zambije koja prati pravosuđe.

“Riječ je o osobi koja je državljanin DR Konga, ime mu je Steven Mulija. Pojavio se danas pred nižim sudom u Ndoli i izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. Tereti ga se za krijumčarenje četvero djece koju su posvojili hrvatski državljani”, otkriva za 24sata zambijska novinarka.

Navodi kako je riječ o Kongoancu zaposlenom u sektoru turizma i ugostiteljstva. Zambija ga tereti za krijumčarenje djece iz DR Konga.

Istovremeno, četiri hrvatska para koja su u prosincu otišla u Zambiju po djecu koju su posvojili iz DR Konga već mjesecima proživljavaju noćnu moru. Trenutačno su u iščekivanju početka suđenja zbog optužbi za trgovinu djecom s namjerom iskorištavanja.

Još uvijek nije poznat datum prvog ročišta koje se treba održati na Visokom sudu u Ndoli.

Na slobodi, ali ne smiju napustiti zemlju

Jedina prednost im je što se napokon, kako smo već naveli, nalaze na slobodi, no ne smiju napustiti Zambiju, a najgore im je što ne mogu vidjeti ni posvojenu djecu, koja se od njihova prvog uhićenja 7. prosinca nalaze pod nadzorom Odbora za zaštitu djece okruga Ndola (CPU) u Zambiji.

Jedan od članova tog odbora, pastor Charles Mwambo, izjavio je da su djeca zbog sigurnosti zadržana na nepoznatoj lokaciji dok sud ne riješi slučaj.

Pastor Mwambo otkrio je da su djeca, u dobi između šest mjeseci i tri godine, vraćena pod nadzor njegova Odbora u prosincu prošle godine, kad su i uhićeni Hrvati osumnjičeni u ovom slučaju.

“Uspijevamo se brinuti za djecu, pomogla nam je i vlada. Najveći izazov bila je jezična barijera, jer djeca razumiju samo francuski i jezik lingala, ali su u međuvremenu naučili i nešto malo engleskog. Ni jedna obitelj nije zatražila djecu natrag”, izjavio je Mwambo.

Opet imaju malariju

Od izvora iz Zambije doznali smo kako Hrvati provode vrijeme u iščekivanju sudskog raspleta njihove situacije. Prije svega, dosta ih je u lošem psihičkom, a neki od njih i u fizičkom stanju.

Opet su oboljeli od malarije, a izuzetno im je teško, prije svega, zbog djece do koje ne mogu doći, ne mogu ih posjetiti niti znaju što je s njima. Boje se za njih. Znaju da djeca ne znaju engleski koji je u Zambiji službeni jezik, nego da pričaju francuski i lingala.

Mjesecima su bili s djecom u kontaktu putem videopoziva, a po dolasku u Zambiju u prosincu s djecom su proveli i nekoliko dana u hotelu u Ndoli, gdje su se zbližili, vrijeme su, doznajemo, provodili uživajući svaki sa svojim posvojenim djetetom.

Sad Hrvati gledaju videa i fotografije svoje djece kojoj su trebali pružiti bolji život i topao obiteljski dom. No sve je prekinuto nakon što su imigracijske službe Zambije uhitile Hrvate u zambijskog zračnoj luci kad su s djecom krenuli prema Hrvatskoj.

Okolnosti u kojima su sad puno su bolje od prošlog puta, kad su vrijeme između dva uhićenja provodili na slobodi. Obitelji im, kao i sve dosad, financiraju. Sad mogu izvan privatnog smještaja u kojemu se nalaze.

Međutim, izlaze samo u paru, mogu odlaziti i u kafić. Sami odlaze i u lokalne trgovine po hranu, vodu… S obzirom na to da su zambijske ulice pune napuštene djece koju viđaju, i njima kupuju hranu.

Život u strepnji

Imaju i TV i internet, mogu sjediti i ispred kuće. Smještaj u kojemu se nalaze nema mašinu za pranje odjeće pa je peru na ruke. Sprijateljili su se s lokalnim stanovništvom koje je prema njima prijateljski nastrojeno, pruža im podršku, znaju u kakvoj su situaciji, vjeruju da su djeci iz DR Konga željeli pružiti obitelj i dom, a ne ih iskorištavati i trgovati s njima, kako ih sumnjiče zambijske vlasti, koje su u javnost već pustile netočne informacije, na što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH odlučilo reagirati.

Ministarstvo će upozoriti, kako navode, na netočnost tvrdnje državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, Dicksona Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH navodi da Hrvati nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga s djecom. Također, ističe se kako nema službenih informacija da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Ministarstvo je reagiralo povodom navoda Dicksona Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije. U njegovim izjavama, iznesenima na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, postoje netočni navodi. Zbog toga će MVEP uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u.

I dok Hrvati na slobodi čekaju početak suđenja, puno im je bolje nego u zatvoru u kojemu su proveli 64 dana u nehumanim uvjetima bez tekuće vode, kreveta, okruženi raznim insektima, no ni na slobodi se ne mogu opustiti, nego vrijeme provode u strepnji. Jednom su ih pustili pa ih opet vratili u zatvor, ne znaju što će se dalje događati s njima, ali ono što im puno teže pada je neizvjesnost oko djece za koju ne znaju kako su, gdje su, što je s njima i ono ključno – hoće li ih ikad više vidjeti, piše 24 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare