Prodaje se Pevex, pogledajte tko su zainteresirani kupci

Ekonomija 05. tra 202309:49 1 komentar
Pevex

Najveći dioničari, Pevexa Pavao Vujnovac i Mario Radić, pokrenuli su postupak prodaje kompanije, a među zainteresiranim tvrtkama spominju se njemački div Obi i slovenski Merkur.

Pavao Vujnovac i Mario Radić drže ukupno oko 53 posto dionica Pevexa, Vujnovac ima blizu 36,6 posto, a Radić i njegova tvrtka Filir 16,6 posto vlasništva. Drugi najveći dioničar je bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević koji osobno i preko tvrtke Dicentra drži oko 23 posto, piše Danica.

Prema neslužbenim procjenama i tadašnjim informacijama koje su do nas dolazile s burze, prosječna cijena koju je trojac platio za svoje dioničke pakete kretala se između 150 i 200 kuna. Ako bi preuzimatelj za Pevex bio spreman platiti 500 milijuna eura, odnosno blizu 300.000 kuna po dionici, to znači da bi Vujnovac, Lovrinčević i Radić za Pevexove dionice u samo sedam godina dobili oko 15 puta više nego što su uložili.

Samo Vujnovac bi, primjerice, u tom slučaju dobio oko 180 milijuna eura, odnosno više od 1,3 milijarde kuna. No, o realnoj cijeni moći će se govoriti tek kad stignu prve ponude od investitora koji bi prije toga trebali provesti dubinsko snimanje kompanije u kojoj radi oko 2.200 ljudi.

Poslovni.hr objavio je danas kako je inicijalni poziv za kupnju iz Pevexa ovih dana upućen na adrese desetak investitora, te da je, osim Obija i Merkura, poziv za sudjelovanje u procesu dobio i turski div Koc te vjerojatno rumunjski Dedeman.

Kako piše Poslovni, Lovrinčević ne želi prodavati svoje vlasničke udjele i ne sudjeluje u postupku koju su pokrenuli Vujnovac i Radić.

Neto dobit prošle je godine iznosila 262 milijuna kuna i bila je nešto manja nego godinu ranije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare