Komiža ukida odluku o zabrani držanja domaćih životinja u naseljima

Vijesti 13. tra 202111:30 > 11:50 0 komentara
Andrija Vitaljić

Nedavna odluka Gradskog vijeća Komiže na otoku Visu, o zabrani držanja domaćih životinja ne samo u gradu Komiži, nego i u naseljima koji se nalaze u njezinom sastavu, izazvala je burnu reakciju lokalnih OPG-ova i uzgajivača domaćih životinja, te na kraju rezultirala odustajanjem gradskih vlasti od spomenute odredbe.

Uzgajivači domaćih životinja smatrali su da nove uvjete nikako neće moći ispuniti. Neki od njih, kako su nam rekli, danima nisu spavali – nisu znali što će sa životinjama, a nisu ni htjeli živjeti u prekršaju i čekati što će se dogoditi.

Kako je za N1 rekao Andrija Vitaljić koji u naselju Podhumlje, koje se nalazi u sastavu Grada Komiža, ima registriran OPG te drži kokoši i koze, na sjednici Gradskog vijeća “izglasana je odluka da se zabrani uzgoj stoke u naseljenom mjestu, a na područjima koji ne ulaze u tu definiciju, domaće se životinje, perad, koze, ovce, mogu držati u propisanim higijenskim uvjetima i minimalno 150 metara od najbližeg stambenog, ugostiteljskog, sakralnog ili turističkog objekta, te minimalno 50 metara od najbliže javne prometnice”.

VEZANA VIJEST

Gradsko vijeće na kraju je ipak odustalo od odluke, a priopćenje gradonačelnice Grada Komiže, Tonke Ivčević, prenosimo u cijelosti:

“Ovim putem se u ime Grada Komiže želim očitovati na trenutno nezadovoljstvo jednog dijela građana u vezi Odluke u izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu Grada Komiže (dalje Odluka) donesenoj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj dana 30.03.2021. g, a kojom se detaljno uređuje pitanje držanja domaćih životinja na području grada.

ŽeIim jasno istaknuti da krajnji cilj odluke svakako nije zabrana držanja domaćih životinja na području Grada Komiže kako je to nažalost slobodno interpretirano u dijelu javnosti, a što su nažalost prenijeli i brojni mediji, već držanje domaćih životinja u skladu s praksom gotovo svih JLS ne samo na području naše Županije.

Svjesni smo i toga da držanje domaćih životinja predstavlja životni odabir i egzistencijalnu djelatnost dijela naših sugrađana kao i tradiciju ruralnog dijela otoka Visa za koju iskreno želimo da opstane i dalje. Cilj donošenja navedene Odluke je unaprjeđenje ovog segmenta komunalnog reda u područjima van samg naselja Komiža i pronalaženje realnih mogućnosti za suživot svih djelatnosti.

Činjenica je da poljoprivreda i stočarstvo nisu jedini segment života u ruralnim područjima Komiže i da postoji intenzivan rast turističkih, ugostiteljskih i drugih djelatnosti i u ostalim naseljima čime smo se i vodili prilikom donošenja predmetne Odluke. Također napominjem kako gotovo sve otočne i obalne jedinice lokalne samouprave imaju gotovo jedinstvene odredbe u pogledu odluka kojima reguliraju ovo pitanje te da Grad Komiža nikako nije iznimka.

Zbog svih ograničenja vezano za javna okupljanja (Covid 19) i trenutka u kojem se nalazimo a uslijed čega širu javnu raspravu po navedenoj tematici nismo u mogućnosti održati, Gradskom vijeću Grada Komiže predložila sam donošenje Odluke u poništenju predmetne Odluke u cijelosti. Interes za kvalitetna i učinkovita rješenja koja će doprinijeti zadržavanju mladih obitelji i poticanju svih tradicijskih vrijednosti i specifičnosti koje nudi otočna – ruralna sredina svakako zavrjeđuju širu javnu raspravu i doprinos svakog pojedinca vezano za ovu tematiku.

U tom smislu vjerujem da ćemo iznaći zajedničko rješenje i regulirati sva sporna pitanja na način da naš primarni cilj bude osiguranje životnih uvjeta za rad i egzistenciju naših sugrađana o svim segmentima obiteljskog odnosno privatnog poduzetništva. Pred svima nama je zajednički cilj kojem težimo i koji ćemo sigurno doseći u narednom periodu kroz konstruktivne dijaloge uključenih strana i angažman javnosti. Prijedlogom poništenja predmetne odluke iskazujem svoj osobni senzibilitet na mišljenje javnosti kao i senzibilitet predstavnika Grada Komiže u nadi da ćemo zajedničkim dijalogom regulirati sva sporna pitanja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!