Ukrajinci u RH: “Djeca su se bojala kiše zbog aviona, imali su psihološku pomoć”

Rat u Ukrajini 22. velj 202319:17 0 komentara
N1

Utočište i zaštitu ukrajinske izbjeglice pronašle su i u Hrvatskoj. Prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite trenutačno se u našoj zemlji nalazi gotovo 21 tisuća ljudi koji su pobijegli od rata. Velik dio njih pronašao je posao i već se naviknuo na život ovdje, neki jedva čekaju povratak kući, a drugi planiraju ostati jer su ostali bez svega.

Ukrajinka Galina Sizonenko je živjela u okolici Kijeva sretnim životom. “Nisam nikada mislila da ću otići iz Ukrajine, bilo mi je tamo dobro. Imala sam sve – svoj posao, hotel za pse, vrt, sadila, imala sam koze. Voće, povrće, mlijeko, sve svoje”, kaže nam Galina.

Na mjestu velebnog imanja danas su samo ruševine.

GALINA SIZONENKO
GALINA SIZONENKO
GALINA SIZONENKO

U Hrvatskoj sada radi u jednoj trgovini, štedi novac pa će s prijateljicom Svjetlanom, veterinarkom iz Kijeva – pokrenuti svoj posao. Za sad planira ostati ovdje.

Julija Kiktova i Viktorija Pančenko svoju su sreću pronašle u Vrbovcu. Ondje su u smještaju Crvenog križa. Taj 24. veljače kad je počeo rat teško mogu zaboraviti.

Julija se prisjeća jutra koje je promijenilo njihove živote: “U 5 ujutro me nazvala moja prijateljica i rekla mi je – Julija, počeo je rat. Ja to nisam mogla vjerovati, da je Rusija ušla u rat s Ukrajinom. Rekla sam mome sinu da se spremimo. Ja sam u torbu stavila vodu, hranu, odjeću i čekala sam što će biti kasnije. U 12 sati smo ušli u podrum i 10 dana smo živjeli u podrumu pod gradom”.

Najteže je, priča nam Viktorija, bilo baš zbog djece. Njezini su se sinovi do nedavno bojali kiše i grmljavine. “Avioni su prelijetali kraj naše kuće u Ukrajini. Bojali su se kiše zbog aviona, ali sad su dobro jer su imali psihološku pomoć, a krenuli su i u školu i sad su okej”.

Zabava i smijeh najbolji su lijek.

Socijalni radnik Martin List opisuje svoja iskustva s Ukrajincima u Hrvatskoj: “Više oni vole odlutati od nečega, posvetiti se nekakvim aktivnostima i zapravo nema neke velike komunikacije o ratu. Više ono kad ja pitam odgovore, ali gledaju promijeniti temu što prije”.

Julija i Viktorija rade u okviru projekta Zaželi – pomažu starijim građanima u Vrbovcu i okolici. U slobodno vrijeme u ovom smještaju mogu uživati u različitim sportskim aktivnostima, a povremeno dolazi i lokalna frizerka koja im potpuno besplatno uređuje kosu. Uskoro će biti pokrenuta i radionica šivanja.

Jelena Mucko iz Crvenog križa Vrbovec kaže: “Pokušavamo im biti podrška u ovim trenucima kad su njihove sudbine neizvjesne”.

Vijesti se gledaju nikad ili rijetko, a Viktorija kaže da žali ruske političare: “Kad vidite Vladimira Putina ili Medvedeva, što osjećate? – Ja ih žalim”.

A jedina želja ovih obitelji je povratak kući i mir, iako se i ovdje, kažu, osjećaju skoro kao kod kuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!