Umirovljenici: Milanovićevo omalovažavanje Dana državnosti vrijeđa sve građane

Vijesti 31. svi 202308:57 5 komentara
N1

Umirovljenici zajedno u srijedu su u otvorenom pismu istaknuli kako je nepoštivanje i negiranje Dana državnosti od strane Predsjednika Republike Hrvatske, kao institucije u demokratskom društvu, čin bez presedana koji vrijeđa sve građane i žrtve položene za slobodu i neovisnost domovine.

Politička platforma Umirovljenici zajedno (Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika) u otvorenom je pismu predsjedniku države Zoranu Milanoviću poručila da je duboko razočarana i neizmjerno nezadovoljna njegovim “krajnje nedemokratskim ponašanjem potpunog ignoriranja i negiranja” Dana državnosti koji se po odluci Hrvatskog sabora, kao najvećeg zakonodavnog tijela u RH, slavi 30. svibnja.

Istaknuli su  kako je njegova dužnost kao predsjednika da predstavlja sve građane Hrvatske bez obzira na političke stavove i uvjerenja, uključujući i njegovo osobno.

Podsjećaju da su državni praznici u svakoj demokratskoj zemlji važni za očuvanje nacionalnog identiteta i jedinstva, te je od iznimne važnosti da svi dužnosnici, uključujući i Predsjednika Republike, svojim ponašanjem daju osobni primjer poštovanja vlastite države u svim takvim prilikama.

Omalovažavanje Dana državnosti je kap koja prelila čašu

Umirovljenici zajedno ocijenili su da Milanovićevo nesudjelovanje  na događanjima namijenjena obilježavanju Dana državnosti šalje negativnu poruku javnosti, pa i onoj međunarodnoj, jer se od predsjednika države očekuje da svojim ponašanjem bude primjer poticanja nacionalnog jedinstva, da će poštovati i promicati demokratske vrijednosti te da će te kao legalist poštovati svaku demokratski donesenu odluku Hrvatskog sabora.

“Kakvu vi to poruku šaljete javnosti ako javno negirate i ne priznajete odluke najvećeg zakonodavnog tijela, Hrvatskog sabora? Sa zebnjom se pitamo kakve i koje bi to vi zakone poštovali ili provodili kada bi kojim slučajem imali vlast u svojim rukama ako ne poštujete demokratski donesene zakone?”

Upitali su i nije li Dan državnosti i vrijeme za prisjećanje i odavanje počasti svima onima koji su svoje živote utkali u temelje neovisnosti Hrvatske.

U otvorenom pismu Milanoviću dodali su kako su i mnogi članovi političke platforme Umirovljenici zajedno u početku njegovog mandata “možda čak i s određenim simpatijama gledali na neke vaše neobične postupke, retoričke bravure ili ponašanje, no s vremenom se istopilo njihovo strpljenje i potrošili svi krediti za toleriranje sve češćih ispada koji ne dolikuju jednom ozbiljnom predsjedniku demokratske i neovisne države”.

“Omalovažavanje Dana državnosti je kap koja prelila čašu i kap radi koje ste zasigurno izgubili potporu mnogih umirovljenika radi čijih ste glasova danas upravo vi predsjednik RH”, poručili su Milanoviću Umirovljenici zajedno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare