“Umjesto da pokaže da je kolega, Beroš ne želi čuti probleme liječnika”

Vijesti 18. ožu 202309:51 2 komentara
N1

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić komentirala je u Novom danu prosvjed pet krovnih liječničkih udruga koji danas odlaze pred Vladu sa svojim zahtjevima koji su, kažu, prethodno ignorirani.

“Nikad nije kasno ako su namjere iskrene. Može se napraviti nešto srednjeročno odmah. Ako ne učinimo ništa, kuća će izgorjeti”, rekla je Nataša Ban Toskić i dodala:

“Udruga koju vodim, KoHOM, već godinama apelira na Ministarstvo, ukazuje na probleme i nudi rješenja, a ministar ne čini ništa. Sva obećanja koja nam je dao, iznevjerio je, a u posljednjih sedam dana govori negativno o liječnicima, prosvjedu, traži im greške, na razgovore poziva samo podobne i ne priznaje da postoje konkretni problemi koje mu opisuju ljudi iz ordinacija, koji rade s pacijentima svaki dan. Odavno upozoravamo da je 140 ordinacija obiteljske medicine diljem Hrvatske prazno, da nema liječnika, da 36 posto obiteljskih liječnika starije od 60 godina, a na terenu rade čak i 80-godišnjaci. Pacijente nema tko primiti.”

Komentirajući optužbe ministra Beroša da odbijaju dijalog i da misle samo na materijalno, Ban Toskić je rekla:

“Kad ne zna što bi rekao, ministar onda koristi takve floskule. Upravo su liječničke organizacije inicirale sastanke, odazivale se, sudjelovale u dijalozima… Čim bi liječnici izašli iz Ministarstva, nastao bi preokret i ništa od dogovorenog nije poštovano. Mnogi kolege rade bolesni, rade prekovremeno, ali on to ne želi čuti. Umjesto da pokaže da je kolega.”

Ističe da bi se momentalno moglo napraviti maksimalno administrativno rasterećenje bez novog zapošljavanja ili ulaganja.

“Ministar Beroš je dao do znanja da neće biti na Markovom trgu i to je jasna poruka da nema ni snage, ni ideje, ni vizije što bi s vojskom koju bi trebao voditi. Ministra Beroša nismo birali, niti ćemo ga razrješivati. Svatko treba snositi odgovornost za profesionalno djelovanje, a premijer donosi zadnju riječ. Današnji prosvjed pokazuje koliko su liječnici nezadovoljni”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare